Друштво

Уз царинике, биће школовани
и будући банкари

У Стручној и техничкој школи у новој школској години предвиђен је упис по једног одјељења царинског и банкарског техничара, које је и овогодишњи новитет у плану уписа.

Из школе објашњавају да квалитетно знање које ученици носе по завршетку средње школе у оба ова занимања, отварају бројне могућности за запослење, али су свакако и добра подлога за наставак школовања.

Овогодишњи новитет у уписној политици је банкарски техничар, образовни профил који током четири године даје дубљи увид и знања за обављање банкарских и  послова  осигурања који обухватају провјеру стања новца у трезору, контролу уплата и исплата, вођење  рачуна  клијената,  кредитне  послове и слично. Будући банкари током четири године савладавају и књиговодствене и рачуноводствене услуге и организовање послова у банкарским институцијама и области правне регулативе у банкарском систему. Свршеним банкарским техничарима, отворена је могућност запослења у банкама, осигуравајућим  друштвима,  мјењачницама, брокерским  кућама,  микрокредитним  организацијама, шпедитерским  услужним  дјелатностима,  односно предузећима која се баве банкарским, осигуравајућим и финансијским пословима.

За царинског техничара међу свршеним основцима влада велико интересовање, а знања из ове струке отварају врата запослењу у шпедитерским агенцијама, царинарницама, поштанским агенцијама, као и иностраним фирмама. Ученици стичу неопходна знања потребна за промет роба и услуга са иностранством кроз упознавање са царинским системом и поступцима, спољнотрговинским и девизним пословањем, међународном шпедицијом, материјалима, робом, као и основама финансија и права. Такође, ученици овладају и знањима о царинским прописима, вриједности робе и царинској тарифи, царинском систему и поступку, слободним зонама и слободним складиштима.

Предности школовања у Стручној и техничкој школи истакла је директорица Бранка Јовић.

– Нашу школу краси шароликост занимања прилагођених тржишту рада и жељама ученика. Поред примарних образовних циљева, у овој школи влада пријатељска атмосфера и добар однос како према ученицима, тако и њиховим родитељима, његујући ученичке таленте кроз различите ваннаставне активности – рекла је Јовићева истакавши да је понос школе опремљеност за извођење практичне наставе, али и посвећеност професора који велики труд улажу и у васпитање.

– Трудимо се да ученицима приближимо градиво на начине који су њима пријемчиви, те да их подстичемо да буду самостали, али и спремни да функционишу у групама – казала је професорица економске групе предмета Драгана Стевановић додавши да ученици у наведеним занимањима имају прилику да посјете шпредицију, царинску испоставу и велепродаје.

– Вјерујем да ће ученици имати прилику да се непосредно упознају и са радом банака – додала је Стевановићева.

Добре стране школовања царинских техничара нагласила је Ана Ивановић.

– Царински техничар је био новитет када сам бирала будуће занимање, а и волим послове из ове области и свиђало ми се.  Мислим да је занимање веома атрактивно и потребно у нашем граду због дјеловања много иностраних фирми – рекла је Ивановићева додавши ово занимање даје и више перспектива за будућност.

Related posts

Резултати јунског уписног рока у СШЦ „Михајло Пупин“

admin

Концерт за помоћ Драгану Ћудићу у петак

Derventski List

Савјетовање дио припреме
за почетак наставе

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još