ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Уручено 13 сједалица, средњошколци испробали симулаторе

У оквиру кампање „Лако је појас везати“ данас је у Центру за културу одржано предавање о употреби  дјечијих ауто – сједишта, те уручено укупно 13 сједалица за малишане, а у кругу Спортског центра средњошколцима је на значај употребе безбједносних појаса указано кроз симулаторе.

Будућа мајка Габријела Пећић Малкић добила је ауто -сједиште за своју бебу, али и много корисних савјета.

– У осмом сам мјесецу трудноће и предавање је било заиста едукативно с обзиром на то да очекујем прво дијете и супруг и ја много тога као родитељи не знамо. Ово ће нам бити корисно искуство – истакла је она.

Сједиште за своје друго дијете данас је добила и Верица Катанић, која је, захваливши се на поклону, изразила задовољство што су млади родитељи добили прилику да науче нешто ново.

– Беба има 12 мјесеци и захвални смо што смо имали прилику да присуствујемо овом предавању. Много нам као младим родитељима значи ово искуство и надам се да ће оваквих догађаја бити и убудуће – рекла је Катанићева захваливши се и на додијељеној сједалици.

Да Дервенћани брину о безбједности своје дјеце указало је и велико интересовање за предавање, а 13 добитника дјечијих сједалица, извучено је системом томболе.

Градска управа обезбиједила је десет сједалица за најмлађе суграђане, док су три поклон Агенције за безбједност саобраћаја РС.

– Драго ми је да је одазив младих родитеља био изузетно велики и данас смо подијелили 13 сједалица некима од њих. Мислим да им је данашње предавање било корисно и да ће сада знати да много боље заштите своје бебе у саобраћају – истакао је градоначелник Милорад Симић.

Кампања „Лако је појас везати“ превентивна је активност коју проводе министарства саобраћаја и веза и унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савез РС у сарадњи са локалним заједницама, а представници ових институција одржали су данас састанак са представницима Градске управе и Полицијске станице Дервента о стању безбједности саобраћаја на подручју града. Сви они позвали су грађане да користе безбједносне појасе у возилима, као и ауто-сједишта за дјецу, јер су истраживања показала да се њиховом употребом упола смањују повреде и смртни исходи. Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Младен Петровић истакао је да се ради о превентивним активностима које у великој мјери могу да утичу на свијест свих учесника у саобраћају.

– И овом кампањом  настојимо да проширимо свијест грађана о значају употребе безбједносног појаса и ауто -сједишта и поготово се трудимо да едукујемо наше најмлађе учеснике у саобраћају. Ми старији неке своје навике тешко мијењамо и зато се боримо да најмлађи чланови друштва утичу на нас старије како бисмо у будућности имали што мање саобраћајних незгода  -истакао је Петровић.

Помоћник министра за друмски саобраћај Драган Станимировић истакао је да статистички подаци показују да на предњим сједиштима безбједносни појас користи више од 80 одсто путника у возилима, колики је и проценат употребе дјечијих ауто – сједишта, док на задњим сједиштима појас користи око 23 одсто путника.

– Везан појас смањује ризик од тешких тјелесних повреда и евентуално смртног исхода за чак 50 одсто – рекао је Станимировић.

Узимајући у обзир показатеље из претходне године командир дервентске Полицијске станице Миломир Балатуновић ситуацију је оцијенио задовољавајућом.

– Када говоримо о безбједности саобраћаја на овом подручју у 2021. години и прва четири мјесеца текуће године, стање је задовољавајуће. Прошле године имали смо двије саобраћајне несреће са два смртно страдала лица, а од почетка ове године није била ни једна таква несрећа. Драго ми је што имамо добру сарадњу са свим субјектима у Дервенти, јер овдје имамо на малом потезу четири школе и велику фреквенцију ђака, те смо настојали да безбиједност у том дијелу града заједнички унаприједимо. Ситуација је коректна и уредна јер постоје тротоари са обје стране улице, саобраћајна вертикална сигнализација, а тренутно се постављају заштитне ограде, те МУП РС сваке школске године проводи кампању „Заштитимо дјецу у саобраћају“ – рекао је Балатуновић.

Иако је Закон о основама безбједности саобраћаја прописао да је употреба безбједносних појасева и ауто -сједишта обавезна, проценат употребе није на задовољавајућем нивоу, истакла је Јелица Лубура из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Кампања „Лако је појас везати“ проводи се широм Српске до 12. маја.

Related posts

Пет деценија
дијеле срећу и тугу

Derventski List

Удуплана помоћ за вантјелесну оплодњу

admin

Смањене марже на основне животне намирнице

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Коју врсту манифестација у граду најрадије посјећујете: