ДруштвоРС-РЕГИЈА

Усаглашене процедуре за бесплатан пренатални тест

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас послије састанка са министром здравља и социјалне заштите Аленом Шеранићем и директором Фонда здравственог осигурања Дејаном Кустурићем да је финализована идеја и усаглашене процедуре за бесплатан пренатални тест за све будуће мајке.

Предсједница је истакла да се ради о још једној у низу пронаталитетних мјера у Српској.

– Овом мјером желимо постићи да будући родитељи буду спокојни и да своје потомство дочекују на миран начин -истакла је Цвијановић.

Цвијановић је предложила да Влада Српске у оквиру постојећих програма нових мјера пронаталитетне политике уврсти и мјеру која се односи на бесплатне пренаталне тестове за све труднице у РС.

Навела је да ће ова мјера бити реализована за оне који желе да прођу кроз такву врсту тестирања и да ће то бити омогућено у склопу здравственог система Српске.

– Ова мјера подразумијева растерећење буџета јер неће родитељи сами морати размишљати на који начин обезбиједити средства за пренаталне тестове – рекла је Цвијановићева додавши да је њена иницијатива потекла из ранијих разговора са представницима удружења које воде бригу о породици, пронаталитетним мјерама и политикама.

Предсједница Српске је подсјетила да ово није једина мјера коју је она предложила у области пронаталитетне политике, наводећи да су у питању три покушаја бесплатне вантјелесне оплодње, а резултат тога је више од 1.600 рођених беба у Српској, и то захваљајући подршци Владе.

Министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић је рекао да ће данас предложене мјере бити реализоване кроз усвајање измјена закона о здравственој заштити и новог закона здравственом осигурању, те кроз адекватна упутства и правилнике.

Директор Фонда здравственог осигурања Дејан Кустурић рекао је да је мјера коју је предложила предсједница једина у земљама окружења, гдје ће фонд преузимати финансирање реализацију ове мјере.

(РТРС)

Related posts

ДО ГРАЂЕВИНСКЕ ДОЗВОЛЕ ЗА 15 ДАНА

admin

Објављен јавни позив за подршку удружењима грађана

admin

Стара црква свечано ће
прославити Спасовдан

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još