Новости

У Републици Српској Дан жалости

Због трагедије која се десила у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, када је ученик седмог разреда пуцао и убио осам ученика и радника обезбјеђења, у Републици Српској данас је дан жалости, одлучила је Влада Српске на ванредној сједници у Бањалуци.

Ванредна сједница коју је сазвао предсједник Владе Радован Вишковић поводом трагедије почела је минутом ћутања, како би присутни одали почаст убијеним ученицима и раднику обезбјеђења.

Премијер Радован Вишковић казао је на конференцији  за новинаре послије сједнице Владе да су задужен министарства просвјете и културе и унутрашњих послова да припреме информацију о стању малољетничке делинквенције у Српској.

– Нажалост, у посљедњим годинама имамо погоршање стања када је ријеч о малољетничкој делинквенцији. Полиција ће појачано дежурати испред школа у Српској – рекао је Вишковић и нагласио да му је жао и као човјеку и као родитељу због страшне трагедије, која се десила у Београду.

Истакао је да ће се предузети све мјере, направиће се анализе, процјене, као и да ће од сутра бити одржани бројни састанци.

– Директори свих школа у Српској доставиће писану изјаву о стању безбједности у њиховим школама. Настојаћемо да обезбиједимо школе видео – надзорима, да на неки начин ставимо под контролу ко може да приђе школи. Исто тако, биће упуће допис свим ловачким удружењима, да се поведе рачуна ко све има наоружање – рекао је Вишковић.

Навео је да ће се и стрељачким клубовима скренути пажња да у стрељане не могу улазити малољетна лица, изузев оних који се професионално баве тим спортом.

– У наредном периоду настојаћемо да реализујемо низ мјера које ће помоћи у безбједности малољетника у школама – рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик који је присуствовао ванредној сједници Владе.

– Васпитати дијете није само ствар школе. Школа га усмјерава, образује. Олако смо прихватили вриједности које долазе са Запада, а те вриједности не одражавају наше друштво у цијелини. Наше мјере дају резултате и оне су добре, али не до краја – истакао је Додик наглашавајући да ће у Републици Српској бити уведена забрана ношења телефона у школе.

– Нема ту љутње родитеља или било кога. Просвјетни радници раде тежак посао и ми их морамо подржати. Они морају бити веома цијењени у друштву. Ауторитет наставника и учитеља морамо да вратимо на ниво другог родитеља. Највећи успјех сваког родитеља јесте када иза себе остави цијењеног члана друштва, а не делинквента – навео је Додик.

Додао је да је на ванредној сједници разговарано о даљим корацима, да би трагичан догађај спријечили на нашој територији.

– Поводом нажалост, овог догађаја, разговарали смо шта можемо учинити, то је додатно обезбјеђење школских објеката. Ми смо развили систем контроле у оквиру образовних институција. Једнако тако, у наредних годину дана свака школа која нема ограду, биће ограђена – истакао је Додик.

Сједници су присуствовали и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Oсам ученика и радник обезбјеђења страдали су у пуцњави у ОШ “Владислав Рибникар” на Врачару. Шест ђака и наставница се са простријелним ранама налазе у Ургентном центру, односно на клиници у Тиршовој. Малољетни нападач К.К. и његови родитељи су приведени.

(РТРС)

Related posts

ЗАТВОРЕНИ КАРАНТИНИ

admin

ПРОНАЂЕН БОШКО БОЖИЋ ИЗ БРОДА

admin

ЖАНДАРМЕРИЈА УМЈЕСТО РЕЗЕРВНОГ САСТАВА ПОЛИЦИЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Које теме бисте вољели да буду заступљеније у Дервентском листу:

Хвала што сте гласали!