ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Цвијећа и поклона на претек, прославе отказане

Обиљежавање 8. марта, Међународног дана жена, ове године у Дервенти биће прилагођено панедмији корона вируса и када је ријеч о поклонима, а прославе у угоститељским објектима, послије доношења нових мјера, махом су отказане.

Мјерама које је Републички штаб за ванредне ситуације донио јуче, музика уживо је забрањена, окупљања су и даље сведена на максимално 50 особа, а маске су обавезне у свим затвореним просторима. Сходно томе, дервентски угоститељи отказали су прославе Дана жена уз музику уживо, а за разлику од њих, трговци су заврнули рукаве и потрудили се да у своје понуде уврсте што више цвијећа, аранжмана, слаткиша и других поклона који су уобичајени за 8. март.

Тако ће се и ове године на полицама цвјећара наћи корпице са цвјетним аранжманима, букети, а они који се ипак држе традиционалног поклањања, у понуди ће моћи да бирају између разних врста саксијског цвијећа, орхидеја, кала, гербера, те каранфила и ружа.

У цвјетној кући „Марић“ истичу да су, као и сваке године, припреме почели на вријеме, те да ће цвијеће узгајано у њиховом стакленику купци наћи по повољним цијенама.

– И ове године смо припремили цикламе и примуле које су привукле пажњу прошле године, као и бегоније, палме и  јагорчевине и друге врсте које ће бити по познатим цијенама, а које вјерујем да ће бити приступачне муштеријама – рекли су додавши да ће цвјетне аранжмане у кутијама припремати за викенд како би свјеже дочекало предстојећи празник, а и из цвјећаре „Божур“ најавили су да ће и њихове полице попуњавати и богати цвјетни аранжмани, букети, као и саксијско цвијеће.

– Ми смо доста врста већ набавили, а ту су уобичајени знаци пажње за 8. март, каранфили и руже, као и гербери, љиљани, лизијантус, кале и орхидеје. Одредили смо отприлике да се цијена каранфила креће од марку и по, а руже од три марке у зависности од квалитета, док се гербери цијене за двије и више марака – рекла је власница Косана Микеревић додавши да ће се цијена букета кретати од пет марака, према жељама муштерија.

У цвјећари „Гарденија“ затекли смо полице препуне цвијећа, а како су најавили, током викенда ће припремати додатне аранжмане.

– Цијене цвијећа у саксијама се крећу у распону од пет до 55 марака и то имамо свакодневно – објаснила је власница Славка Милетић истакавши да је ова цвјећара позната по вишегодишњим ружама, а у цвјећари „Свадбена бајка“ припремили су такође шаренолик асортиман корпичастог цвијећа, као и орхидеје.

– Прошле године највише су били тражени букети и кутије по наруџби, те корпичасто украсно цвијеће. Тражено је доста „ситно цвијеће“, кактус који цијенимо четири марке, кућа цвијећа и маргарете пет марака, а ту су и орхидеје – објаснили су нам у овој цвјећари.

Припреме усусрет Дану жена су крају привели у цвјећари „Бромелија“, гдје власница истиче и да су преполовили поруџбине у односу на прошлу годину.

– Углавном су тражени мањи аранжмани од око пет до десет марака – рекла је власница Дара Николић истакавши да су ове године у специфичној ситуацији јер задушнице претходе празнику посвећеном женама, тако да је у радњи „гужва“.

Related posts

НА ПАПИРУ И КОЖИ ОСТАВЉА ПЕЧАТ УМЈЕТНОСТИ

admin

Данас почиње Божићни пост

admin

Симикић побједник стазе

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Коју врсту манифестација у граду најрадије посјећујете: