Uncategorized @bs

CIK potvrdio rezultate izbora

Centralna izborna komisije (CIK) BiH potvrdila je na današnjoj sjednici rezultate opštih izbora u BiH za sve nivoe, nakon čega počinju teći zakonom propisani rokovi za uspostavljanje vlasti.
CIK je jednoglasno potvrdio rezultate izbora za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamenta BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Predstavnički dom Parlamenta FBiH i svih deset kantona u FBiH.
Prethodno su se stekli uslovi za to jer je Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo žalbu opozicionih stranaka iz Republike Srpske kojom su tražili poništavanje izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.
Prema potvrđenim rezultatima, predsjednik Republike Srpske je Milorad Dodik, a potpredsjednici Ćamil Duraković iz reda Bošnjaka i Davor Pranjić iz reda Hrvata.
Srpski član Predsjedništva u narednom četvorogodišnjem mandatu biće Željka Cvijanović, bošnjački Denis Bećirović, a hrvatski Željko Komšić.
SNSD je apsolutni pobjednik izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske, dok po broju osvojenih mandata slijede SDS i PDP.
Potvrđeni su rezultati i za Parlamentarnu skupštinu BiH u kojoj će iz Republike Srpske najviše poslanika imati SNSD, a slijede ga SDS i PDP, dok je u FBiH najviše poslaničkih mjesta osvojio SDA, potom HDZ, te SDP. SDA i HDZ pobjednici su izbora za Parlament FBiH i kantonalne skupštine.

http://www.glassrpske.com

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još