Друштво

Шаргију и изворну пјесму марљиво чува од заборава

Љубав према изворној музици и шаргији била је довољно јака да сам почнем да учим да свирам на овом традиционалном инструменту, а потом и на виолини, а жеља ми је да снимим и своју пјесму.

Ријечи су то седамнаестогодишњег Владимира Симића, ученика средње медицинске школе, смјер физиотерапеут у Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“. Од када зна за себе, како каже, воли изворне пјесме и инструменте, и то му је у широкој лепези интересовања, главни хоби.

Прву шаргију добио је на поклон и то када је открио љубав према пјесми.

– Моја породица често прича о мојој љубави према изворној музици од малих ногу, па се често знају нашалити да сам прво пропјевао, па онда пропричао. Откад знам за себе увијек сам пјевао и пјесма је увијек била ту уз мене, а онда је то, за мене неком нераскидивом везом између изворне пјесме и шаргије, прерасло и у жељу да свирам тај инструмент – рекао је Симић додавши да се прије четири године интензивно посветио свирању.

– За шаргију сам почео да се интересујем као дијете, да узимам и превлачим прсте по жицама тако да се већ 13 или 14 година се „занимам“ шаргијом, али да учим да свирам инструмент почео сам прије четири године – објаснио је Симић истичући кроз смијех да му је најтеже „штимање“ инструмента.

Овај млади Дервенћанин рекао је да су први тонови које је успјешно савладао, тактови изворног кола „Келер“.

– Свирање шаргије сам учио по слуху и то на начин да чујем музику и док је не научим одсвирати, нисам одустајао. Тако пустим пјесму, пратим сегменте и временом сам се усавршавао. За савладавање неких дијелова или пјесама питао бих рођаке, познанике и старије свираче, а прије око годину кренуо сам и на часове свирања шаргије, али је професор поткрепљивао праксу кроз теорију, што сам већ савладао. Свакако, те часове сам преусмјерио на учење свирања виолине – објаснио је Симић рекавши жели да да свој допринос очувању изворне музике и пјесме.

– Мени је одувијек жеља да се изворна пјесма очува јер је то једно од највећих богатстава нашег краја и та жеља ме нагнала да учим свирати и шаргију и виолину. Наравно, инструменти заједно са пјевањем чине ту цјелину изворне пјесме, тако да се често деси и да напишем неку пјесму и прилагодим је за извођење – каже овај младић који је са пријатељем основао групу „Веселе ноћи“.

Жеља му је да сними своју ауторску пјесму, а док се то не деси ужива у извођењу својих омиљених стихова: „волим село и шаргију, свака част гитари, мени су љепши ти сеоски инструменти стари“.

Узори

Како је истакао овај млади умјетник и будући физиотерапеут, узора у изворној музици нема.

– Када бих морао да издвојим неког извођача да се донекле угледам на њега, то би био Марко Марковић чију музику стварно обожавам – рекао је Симић.

 

Related posts

У суботу вакцинација без претходног заказивања

admin

Слаткишима уљепшавају празничне дане

admin

„САНИНО“ ПОКЛОНИО РАЧУНАР ОШ „НИКОЛА ТЕСЛА“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još