ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Ђаци са јасним жељама бирају будућа занимања (Фото)

Ученици који из основне школе носе 60 и више бодова данас и сутра у првом кругу уписа у средње школе имају прилику да први изаберу будуће занимање.

Судећи према великом броју ђака који од јутрос у Стручној и техничкој школи и Средњошколском центру „Михајло Пупин“ предају документе за понуђене струке, будући средњошколци имају јасне жеље.

– За будуће занимање изабрао сам ЦНЦ техничара, док ми је други избор пословно – правни техничар. Ова занмања сам изабрао највише због могућности запослења одмах послије школе – казао је Петар Каран који је диплому стекао у ОШ „Тодор Докић“ из Календероваца, док се Михајло Дујаковић опредијелио за упис у комбиновано одјељење обрађивач метала резањем/бравар – заваривач.

– По савјету родитеља са се опредијелио за упис у ово занимање, с обзиром да је дефицитарно и велика је могућност за посао – рекао је Дујаковић, а Јована Демировић је истакла да се одлучила за занимање техничар ЦНЦ технологија.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић казала је да ће сви ученици моћи да се упишу у неко од понуђених занимања.

– Моја очекивања су да ће највеће интересовање бити за дефицитарна занимања из струке машинства и обраде метала, техничаре ЦНЦ технологија, као и обрађивач метала резањем/бравар заваривач, јер на тржишту влада велика потреба за тим струкама. У прилог томе иде и податак да је највећи број свршених матураната из те струке ове године већ почео да ради, односно по завршетку наставе задржали су се у предузећима код којих су одрађивали практичну наставу. Такође, очекујемо да ћемо велики одзив ђака бити и за занимања економске струке, с обзиром на прошлогодишње интересовање, потребе фирми, али и чињеницу да та занимања бирају одлични ученици – казала је Јовићева додавши да ова школа очекује и попуњавање предвиђених мјеста и за занимања агротехничар и кувар.

Због доброг темеља за даље школовање, велико занимање влада и за упис у гимназију општег смјера које је предвиђено у Средњошколском центру „Михајло Пупин“.

– Ова школа нам даје добар темељ и отвара могућности за даље школовање, а планирамо се школовати и на факултету. Имам више опција за који факултет да се опредијелим, а сада имам четири године и могу да одлучим шта ме тачно занима – казала је Маја Поповић, а Сара Добриловић је истакла да је медицина њен животни позив.

– Хтјела сам да упишем медицинску средњу школу, али најближа таква школа је у Добоју, тако да сам ипак изабрала гиманзију, с обзиром да ћу послије уписати медицински факултет – рекла је ова ученица.

Директорица СШЦ „Михајло Пупин“ Гордана Асентић казала је да примијетно повећано интересовање ђака за струке које нуди ова школа.

– Очекујемо да ће највеће интересовање бити за информационе технологије и мехатронику, иако мислим да је ове године повећано интересовање и за гимназију. Дјеца и родитељи су схватили да је без квалитетног и темељног образовања теже даље уписивати факултет и наставити школовање, а гимназија највише даје могућности за то, мада уписни рокови тек почињу. Надамо се да ће се сва мјеста бити попуњена, чак и да бисмо могли имати више заинтересованих ученика од оног што је превиђено планом уписа – рекла је Асентићева.

Пријем докумената данас и сутра се обавља у СШЦ „Михајло Пупин“ у периоду од осам до 13 часова, док је у Стручној и техничкој школи документе могуће доставити од осам до 12 часова. Резултати уписа биће објављени у четвртак на огласној табли школе, али и на интеренет порталу Дервентског листа www.derventskilist.net.

Остали уписни рокови

Упис у средње четворогодишње школе предвиђен је од 20. до 22. јуна за ученике који имају мање од 60 бодова, а резултати овог уписног рока биће објављени 24. јуна. Ђацима који се у јуну не упишу у средњу школу, на располагању су и два јулска уписна рока, и то од 4. до 6. јула и од 11. до 15. јула.

 

Related posts

Пјесме и рецитације
посветили женама

Derventski List

Удруженим снагама за срећније дјетињство маленог Михајла

admin

Јужни дио града
сутра без струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još