Друштво

Јелени лопатари питоми и дружељубиви

Медитеранска врста јелена, лопатари, коју красе велики велики рогови, настањује имање Младена Бојанића смјештено између Дервенте и Календероваца, а приврженост овој врсти животиња, према ријечима власника, могла би да прерасте у фарму коју ће моћи да посјете сви који то желе.

Бојанић прича да је два пара јелена лопатара набавио прије пет година из хобија, а данас брине о девет примјерака.

– Пар јелена платио сам тада 2.500 КМ. Није ме водила рачуница, јер је у овоме и нема, већ чисти хоби и жеља да их узгајам. Поријекло им је са медитерана, а красе их велики рогови који могу достићи тежину од три  килограма.  Мужјаци могу да нарасту до 100 килограма и достигну дужину од 1,7 метара, док су женке готово упола ситније. Роговље им опада сваке године у мају, а расте све веће до августа – прича Бојанић.

Лопатари, додаје он, захтијевају пажњу као и већина животиња.

– Потребно их је обилазити више пута дневно, давати им воду, храну, а специјалитет им је кукуруз у клипу. С обзиром да бораве у ограђеном простору планирам да им проширим површину за кретање, укључујући и шуму  – наглашава Бојанић.

Иако раније није имао искуства са овом врстом животиња лако се снашао. Литературе и савјета, како каже, препун је интернет.

– Данашњи узгој јелена је у многоме узнапредовао, много је литературе и савјета до којих човјек може доћи, а све иде много лакше ако човјек воли оно чиме се бави – поручује овај Дервенћанин који планира да фарму лопатара прошири и отвори за посјетиоце.

– Долазе и сада људи, а многи и не знају за њих. Људи изван Дервенте такође се интересују за фарму и најављују посјете. Јелени су питоми, воле да једу из руке, па им ни посјетиоци не сметају. Потребно им је мало времена да осјете да их непознате особе не угрожавају и постају дружељубиви – каже Бојанић.

Фарма

Осим јелена, Младен Бојанић на имању има и свиње, овце, кокошке, псе.

– Од малена сам показивао љубав према животињама и маштао да их имам разних врста – каже он истичући да није ловац, иако многи повезују његово интересовање за јелене са овим спортом.

Related posts

ЂАЦИ УКРСТИЛИ ЗНАЊЕ О ЦРВЕНОМ КРСТУ

admin

Позивају суграђане да донирају књиге за школску библиотеку

admin

Ученике информисали о опасностима употребе пиротехнике

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još