ИЗДВОЈЕНОНовости

Антифашистичка борба водиља ка слободном друштву

Храброст бораца за слободу, чијим сјенима су се данас, поводом 19. априла, Дана ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату, поклонили њихови потомци и званичници, већ 77 година је звијезда водиља у креирању друштва у којем нема мјеста за пошасти фашизма.

Тим поводом на Партизанском гробљу и испред споменика поред Основне школе „Никола Тесла“ вијенце су положили градоначелник Милорад Симић, предсједник градског парламента Бојан Радановић, представници дервентског СУБНОР-а, као и представници СУБНОР-а из Прњавора и Брода, представници породица учесника НОР-а, представници Основне школе „19 април“, те делегације СНСД-а, СДС-а и СП-а.

Градоначелник Милорад Симић истакао је да је његовање тековина Народноослободилачке борбе и достојанствено обиљежавање значајних датума из историје, уз чување успомене на све жртве, обавеза данашњих генерација.

– Споменик испред којег смо се окупили подсјећа на несрећно вријеме од 1941. до 1945. године, вријеме које је обиљежила туга страдања великог броја цивила. Времена нам, нажалост, не иду на руку, па и тренутна дешавања у Европи. Оно што морамо да поручимо свима и да нам буде опредјељење јесте да ову слободу треба чувати, јер је она, уз мир и уважавање, највећа тековина која може постојати – рекао је Симић додавши да у Дервенти више нема живих учесника Народноослободилачког рата.

Симић је истакао да су обновљени споменици жртвама из Другог свјетског у Појезни, Агићима, Календеровцима, Дубочцу и Новим Лужанима, те да се до сада поштовало опредјељење да барем једном годишње буде одата пошта драгим људима чија су имена уклесана на овим спомен – обиљежјима.

Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић казао је да је ово окупљање показатељ да Дервенћани осуђују догађања која су задесила њихове претке у Другом свјетском рату.

– Овај датум је у историји Дервенте један од најзначајнијих и још једном смо овим окупљањем показали да грађани Дервенте гаје борбу против фашизма и осуђују догађаје које је донијело највеће зло новијег доба. Обиљежавање овог датума треба да гајимо ради наших потомака, како бисмо им пренијели поруку да не дозволе да се на овим просторима дешавају ратови, као и да не забораве оне ратове и дијелове историје који су нас скупо коштали. Онај који заборави своју историју, он нема ни добру будућност – рекао је Прерадовић додавши да је у Другом свјетском рату страдало око 1.350 Дервенћана.

Представник породица учесника НОР-а Вито Бојковац, чији је отац учествовао у ослобођењу Београда, казао је да посебно млади људи треба да његују тековине антифашистичког покрета.

Поводом 77. годишњице обиљежавања Дана ослобођења Дервенте, у просторијама Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ отворена је изложба експоната из Другог свјетског рата, а неколико експоната било је изложено и у Центру за културу гдје је уприличен пријем.

Related posts

У јулу два топлотна таласа

admin

О безбједности ђака брину
тројица школских полицајаца

Derventski List

Кадети „Текстилца“ понос Дервенте

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još