ИЗДВОЈЕНОНовости

Антифашистичке идеје
треба да живе и данас

Историјска је чињеница да је на данашњи дан прије 78 година партизанска војска умарширала у Дервенту и ову територију уписала на карту ослобођених у Другом свјетском рату, а антифашистичке идеје који су тада побиједиле највеће зло човјечанства, треба да буду водиља и данас.

Поручено је то приликом обиљежавања 19. априла, Дана ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату, а пошта свим страдалим Дервенћанима одата је полагањем вијенаца на спомен – обиљежје код Основне школе „Никола Тесла“. Вијенце у част ослободицима Дервенте положили су градоначелник Дервенте Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, представници СУБНОР-а Републике Српске и Дервенте,  делегације ове организације из Градишке, Бијељине и Српца, руководство Градске борачке организације, директорица Основне школе „19. април“ Еливира Миљић и ученици, Вито Бојковац у име потомака и поштовалаца НОР-а, те представници СНСД-а, СП-а и УС.

Да је његовање сјећања и поштовања према народноослободилачкој борби важан дио рада локалне управе нагласио је градоначелник Милорад Симић.

– То је једно велико хвала свима онима који су своје животе дали за слободу. Стално нам се историја понавља, па иако смо мислили да је 1945. године фашизам побијеђен, видимо да није тако. Због тога треба да будемо на опрезу, да праштамо, али не заборављамо. Радује ме да

обиљежавању Дана ослобођења Дервенте присуствује и велики број младих људи којима управо ове поруке треба да преносимо – додао је Симић подсјетивши да је град обновио готово све споменике подигнуте у част народноослободилачкој борви, те да су преостала још два која ће такође добити нови сјај.

Предсједник Градске организације СУБНОР-а Борислав Прерадовић казао је да Дервента његовању антифашистичке традиције поклања дужну пажњу.

– Ту пажњу остварујемо захваљујући антифашистичком свијешћу наших грађана, а и руководству нашег града на челу са градоначелником Милорадом Симићем. Иако смо прије 78 година помислили да је фашизам, највеће зло човјечанства побијеђено, он се поново јавља и јача и не само изван граница наше земље, него и унутар ње и унутар народа који чине ову нашу државну заједницу. Наша будућност зависи од нас самих – казао је Прерадовић исакавши да је обавеза свих савременика да дјеци оставе слободу, мир и вјеру у бољу  будућност.

– Те идеале знали смо остварити у много тежим условима од оних у којим живимо. Важно нам је да вратимо вјеру човјека у човјека, да реафирмишемо идеале и циљеве за које су се борили они који су у Другом свјетском рату немогуће учинили могућим, а то су равноправност, уважавање, солидарност и повјерење – рекао је Прерадовић.

Борце за ослобођење Дервенте у Другом свјетском рату предсједник СУБНОР-а Републике Српске  Слободан Шобић сматра херојима.

– Не смијемо дозволити да једна епоха и једна генрација која се свјесно жртвовала за слободу и мир оде у заборав. Ту културу сјећања његује СУБНОР РС, као и Градски одбор СУБНОР-а Дервента уз несебичну подршку локалне управе – рекао је Шобић истакавши да је похвално што су готово сви споменици из НОР-а у Дервенти су обновљени.

Понос на слободарске идеје које се у породици Пазуревић већ дуго његују са посебним пијететом истиче Радован Пазуревић.

– Моји отац и мајка су били међу партизанима и ја сам на то веома поносан, али истовремено сам тужан су мој дјед и његов брат страдали у Јасеновцу. Међутим, моја обавеза јесте да их никада не заборавим – рекао је Пазуревић поручивши присутним ученицима Основне школе „19. април“ да није било ослободилачке борбе коју данас Дервента прославља, не би било ни садашњих њених становника.

Обиљежавање Дана ослобођења почело је полагањем вијенаца на споменик у Партизанском гробљу, а у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ поводом 19. априла отворена је изложба експоната и фотографија из Другог свјетског рата, док је у Центру за културу одржан који је употпунио наступ хора Удружења прензионера „Мозаик“.

Споменици

Дервентски СУБНОР велику пажњу у протеклом периоду посветио је обнови и одржавању спомен – обиљежја из Другог свјетског рата.

– Обновили смо споменике у Појезни, Kалендеровцима, Лугу, Новим Лужанима, Босанском Дубочцу и у Босанским Лужанима. Изградили смо спомен – парк намијењен жртвама усташког злочина 1941. године, а који превазилази оквире локалне заједнице. У наредном периоду ћемо обновити споменике у Жеравцу, код Три крушке у Великој Сочаници – рекао је Борислав Прерадовић додавши да је Партизанско гробље једно од од најуређенијих у Републици Српској.

Related posts

Подршка спорту од око пола милиона КМ

admin

Бициклом прелазе 219 километара кроз девет градова и општина

admin

ПОМЕН ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА И СЛАВА ЦРКВЕ У ПОЈЕЗНИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još