Eкономија

Аустријанци затражили стечај у „К-Уни Плус“

Аустријска компанија „К-Уни“ ГМБХ поднијела је приједлог Окружном привредном суду Добој за отварање стечајног поступка над компанијом „К-Уни Плус“ из Дервенте.

Подаци су ово које је објавио Окружни привредни суд у Добоју, гдје су навели да је компанија „К-Уни“ ГМБХ из Аустрије поднијела приједлог, али да се дервентска компанија „К-Уни Плус“ противи отварању стечајног поступка, јер, како наводе, за то нису стечени услови.

У овом суду су прошле седмице навели да је предлагач аустријска компанија истакла да су испуњени услови за покретање стечајног поступка, с обзиром на то да противник предлагача, компанија „К-Уни Плус“, не измирује доспјеле обавезе и да је протекао рок од 60 дана.

– Противник предлагача изјаснио се да сматра да нису стечени услови за отварање стечајног поступка, образлажући то чињеницом да су рачуни компаније ‘К-Уни Плус’ блокирани по рјешењу Управе за индиректно опорезивање БиХ и да је у току жалбени поступак, те да се између истих странака воде поступци код овог суда и то ради поврата машина, те ради накнаде штете, гдје сматра да ће одлуке бити донесене у корист противника предлагача – саопштили су у Окружном привредном суду Добој, који је донио одлуку да се покрене поступак за утврђивање услова за отварање стечајног поступка, те је именовао Владимира Станимировића за привременог стечајног управника.

Како је Станимировић казао за „Независне новине“, с обзиром на то да је одлуку суда добио тек прошлог петка, до сада се распитао о случају ове двије компаније, те да ће се морати радити вјештачење од стране вјештака економске струке.

– Послије вјештачења ћемо утврдити да ли постоје услови за покретање стечајног поступка, те да ли има имовине па да се могу макар трошкови стечајног поступка намирити – рекао је Станимировић, додајући да на основу рјешења суда прави овјерену копију коју ће доставити Пореској управи, Управи за индиректне порезе, РУГИПП-у, МУП-у, банкама, те АПИФ-у.

Да услови за отварање стечајног поступка нису испуњени, за „Независне новине“ је изјавио Роберт Бурсаћ, власник „К-Уни Плус“ компаније, који је истакао да је преурањено поднијети захтјев за отварање стечајног поступка, што је урадила аустријска компанија.

– Између компаније ‘К-Уни Плус’ и ‘К-Уни’ ГМБХ се још воде поступци и ово покретање стечајног поступка је из разлога да избјегну своје евентуалне обавезе до којих ће доћи када се заврше други поступци – казао је Бурсаћ.

Додао је да имају један отворен поступак у вези с машинама, два поступка у вези са штетом, један у вези с поништењем уговора о залогу.

– Ми ове поступке не бисмо водили да не мислимо да ће успјети. Аустријској фирми иде у прилог да се помоћу стечаја угаси фирма ‘К-Уни Плус’ и да не можемо од њих наплатити будуће обавезе – рекао је Бурсаћ, истичући да фирма „К-Уни Плус“ има блокиране рачуне од стране пореских органа.

– То је због дугова који су проузроковани нерадом, а нерад је проузрокован запљеном машина. Поступак у вези с машинама је пред Врховним судом, јер је аустријској компанији другостепени суд досудио да дио машина припада њима, а они су однијели све машине – навео је Бурсаћ, додајући да су дугови аустријске фирме настали због трошкова поступака, али да су већи дугови према пореским органима, а они нису захтијевали стечај.

– Они ће стечајем ускратити могућност нашој фирми да плати порезе – закључио је Бурсаћ за „Независне новине“.

Подсјећамо да се раскол између ове двије компаније води од краја 2020. године, када су обје компаније тврдиле да су власници предузећа у Дервенти. Тада је аустријска фирма одржала и протесте испред тужилаштва у Добоју, тражећи да им се, како су навели, дозволи улазак у њихову компанију. У септембру 2021. године Окружни привредни суд у Добоју је донио пресуду да је Роберт Бурсаћ једини власник компаније „К-Уни Плус“ у Дервенти, а не аустријска фирма „К-Уни“.

Дервентска компанија се иначе бави производњом ПВЦ профила за лајсне које се користе при уградњи фасада.

http://www.nezavisne.com

Related posts

Недостају кадрови металске струке, обућари и грађевинци

admin

„Унис“ на добошу за 20 милиона КМ

admin

ВЈЕТАР У ЛЕЂА ФИРМАМА У ВЕЛИКОЈ СОЧАНИЦИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još