ИЗДВОЈЕНОНовости

БАЛЕШЕВИЋ ПРВИ СТИГАО ДО ЧАСНОГ КРСТА

Један од највећих хришћанских празника, Богојављење у Дервенти је обиљежено молутвом у Саборном храму, литијом до Старог моста и пливањем за Часни крст, а најбржи медју седам храбрих пливача и једном дјевојком, био је петнаестогодишњи Дервенћанин Немања Балешевић.

По завршетку литургије у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, услиједила је литија до Старог моста, гдје је у присуству великог броја вјерника освећена водица. Балешевић је казао да је данас по први пут учествовао у пливању за Часни крст.

-Веома сам поносан и надам се да ћу и идуће године поново бити међу пливачима. Иако је било хладно, осјећај је изванредан. Ово је велики празник и одувијек сам имао жељу да учествујем – истакао је Балешевић.

Раме уз раме заједно са седам младића леденом Укрином запливала је и једна дјевојка и то Александра Ђурић из Горњих Палачковаца. -Драго ми је што сам имала прилику да учествујем у пливању за Часни крст баш у Дервенти. Захвалност дугујем свештенику Љубиши Новићу. Веома дуго сам имала жељу да пливам за Часни крст и коначно ми се и остварила. Дакле, ово је моје прво учешће, вода није била хладна и осјећам се веома лијепо – рекла је ова двадесетогодишња дјевојка. Свештеник Илија Јовић захвалио је свим пливачима који су сакупили снаге и храбрости да уђу у ледену ријеку.

-И ове године, као и до сада, наша црквена општина и дервентске парохије на градском мосту организовале су освећење водице и пливање за Часни крст, као успомену и обиљежавање крштења Господа нашег Исуса Христа. Када је напунивши 30 година отишао у пустињу, крштен је на ријеци Јордану од стране Светог Јована пророка претече крститеља. Захваљујем се свим пливачима који су, сакупивши снагу и храброст, одлучили да уђу у ледену Укрину и да се боре за Часни крст, јер то је симболика. Наиме, кроз читав наш живот ми носимо свако свој крст и боримо се да истрпимо и побиједимо своја искушења све у славу Бога, све ради спасења душе и тијела нашег. Такође, хвала свима који су учествовали у литији – рекао је он.

Лупљаничанин Станоје Симић и ове године је предводио литију од храма до Старог моста, те је, као и претходних година, даривао богојављенске пливаче.

– Већ 18. пут носим Часни крст и то је заиста велика част. Борићу се да наставим и даље, докле год будем у могућности. Хвала свим свештеницима, пливачима и грађанима, који су се окупили да заједно прославимо овај велики празник. У новој години свим људима желим пуно среће и здравља, а онима који су болесни да брзо оздраве. Сву срећу овога свијета желим и драгим људима у Црној Гори који се боре за православље и наше храмове, уз поруку да имају подршку из Републике Српске, као и из цијелог свијета – казао је Симић.

Поред тога, он је истакао да су пливачи украс града и да свакако заслужују награде.

-Као и сваке године, обезбиједио сам награде у износу од по 50 марака за све учеснике у богојављенском пливању. Није лако запливати испод леда, што говори да су они вриједни, јаки, храбри и свака им част. Пливачи су наш украс и треба их због тога даривати. Хвала Богу што их је било оволико и дај Боже да их буде и више – поручио је Симић.

Related posts

УКРИНА РАСТЕ, СТАЊЕ ЗА САДА СТАБИЛНО

admin

„ВЕЛИКА РЕФОРМА“ ПОБРАЛА АПЛАУЗЕ

admin

СП И ПДП ОБЈАВИЛИ КАНДИДАТСКЕ ЛИСТЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još