Друштво

Берба љешника крајем љета

Љешник на плантажама „Еко-босанске Посавине“ у Кулини, Божинцима и Буковици за нешто више од мјесец стићи ће за бербу, а приноси би, према садашњим прогнозама, требало да буду двије и по тоне по хектару.

Под засадима је, укључујући и расадник, око 210 хектара, а година је, како каже технолог производње Бранислав Чокић, била у почетку добра за ову културу, али сада гледају у небо и чекају кишу која би много значила развоју плодова у овој фази.

– У вријеме оплодње и приноса вријеме је било погодно за развој, претрпјели смо два мања налета града, али није то било ништа значајно. Сада је љешник у фази наливања плода, али ова суша сада негативно утиче на то. Имали смо кишни период који је дуго трајао, а с обзиром да су ово брда и стрме парцеле нисмо баш на вријеме реаговали ни са заштитом. Покушавамо преко листа да надокнадимо на одређени начин одређене хранљиве материје које засад не може да усвоји из земљишта и чекамо кишу – објаснио је Чокић подсјећајући да су на плантажама засађене двије сорте љешника, истарска и римска.

У парцелама које не дају род, ради се редукована заштита.

– У току је окопавање и међуредно уништавање корова механичким путем – додао је он истичући да се нада да ће ова године у млађим засадима, старим пет или шест година, имати принос око тону и по по хектару.

–  Око двије тоне по хектару очекујемо у засадима старим седам и осам година. Надам се да ће доћи до падавина како би квалитет био што бољи – додаје Чокић.

Прикупљање плодова очекује се крајем августа.

Пласман

Бранислав Чокић истиче да не брину за пласман љешника, јер већина рода буде транспортована у Хрватску гдје ова фирма има капацитете за дораду.

Related posts

У касарни „Здравко Челар“ изложена војна опрема и возила

admin

Појезна и Доњи Церани
сутра без струје

Derventski List

Oсновци укрстили фудбалске вјештине

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još