Култура

Библиотека имала рекордан број чланова у изазовној 2020. години

Народна библиотека „Бранко Радичевић“, која је већ годинама бастион писане ријечи, ризница књижевне и библиотечке грађе, те стјециште културних дешавања, у изазовној 2020. години успјела је да постигне рекордан број чланова, односно 3.053.

У библиотеку се у прошлој години учланило 1.198 нових корисника, а од којих је Дјечије одјељење бројало 1.920 чланских картица гдје се истакла Јелена Прерадовић која је прочитала чак 108 књига у току године, док се у Одјељењу за одрасле истакао Милош Ковачић са 78 прочитаних књига међу 1.133 регистрованих чланова библиотеке. Потврда да је женска популација више посвећена читању потврђују и бројке, те је од укупног броја читалаца, 689 регистрованих љепшег пола, док је 509 мушкараца.

Читаоцима је на располагању био богат фонд од 42.008 књига, а највише пажње читаоци су посветили насловима „Снешко“ Ју Несбе, „Голманов страх од пенала“ Петер Хандке, „Дјевојка и ноћ“ Гијом Мусо, „Анђеоско дрво“ Лусинда Рајли, те „Тетоважер из Аушвица“ аутора Хедер Морис. Међу најчитанијим домаћим дјелима нашли су се наслови „Теодорин прстен“ Вање Булића, „И гроб и роб“ Вука Драшковића, „Не дам те“ Весне Дедић, те „Неки други живот“ Јелене Б. Алимпић. Лани су полице библиотеке допуњене са 918 нових наслова.

Поред богате ризнице укоричених ријечи, Народна библиотека и лани је реализовала бројне културне догађаје, те остварила сарадњу са другим институцијама из области културе.

– У 2020. години посебно се истакла љетна манифестација која је окупила дервентске умјетнике, односно „Љетна арт сцена“ из које је потекла иницијатива за оснивање Клуба умјетника, те сарадња са дјечијим вртићем „Трол“ гдје је отворена читаоница која је намијењена малишанима и њиховим родитељима, као и сарадња са Геронтолошким центром у виду позајмног одјељења за одрасле читаоце, које је броји око 200 наслова. Изузетну сарадњу остварили смо и са Српским просвјетним друштвом „Просвјета“ из Прњавора, а кроз школу глуме коју је водр дипломирани драматург Синиша Тешановић и Бранкица Радоњић – истакли су из Народне библиотеке додавши да је покренута и иницијатива за покретање пројекта очувања културне баштине општине Дервента.

– У сарадњи са Музејем Републике Српске започели смо разговоре о покретању пројекта очувања културног насљеђа, а први састанак тим поводом одржан је у просторијама Завичајне збирке у Дервенти. Тада смо предложили да дервентски вашар буде на листи нематеријаног културног насљеђа – објаснили су из ове установе.

Иако је протеклу годину обиљежила панедемија корона вируса, те краткотрајни прекид рада библитотеке и суочавање са другачијом организацијом рада, запослени у у овој установи су исказали дух заједништва и поклонили 200 књига Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци у којем су се налазили заражени вирусом корона. Успјешну календарску годину библиотека је завршила учешћем у хуманитарном  Божићном базару на којем су прикупљана средства за помоћ нашег малог суграђанина Михајла Радановића.

Дан књиге

Највише нових корисника у Народну библиотеку учлањено је у априлу мјесецу, и то поводом обиљежавања Свјетског дана књиге, када је библиотека омогућила бесплатну чланарину. Библиотека је за дан добила 272 нова члана.

Највјернији читаоци

Јелена Прерадовић и Милош Ковачић овогодишњим читалачким апетитом стекли су титулу највјернијих читалаца, те тиме заслужили поклоне и бесплатне чланске карте за 2021. годину.

Related posts

„Мозговерзум“ анализа људске душе

admin

Представа „Друга срећа“ вечерас

Derventski List

Милутиновић сутра излаже у Дервенти

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još