ИЗДВОЈЕНОНовости

БИВШИ ЛОГОРАШИ ПРОСЛАВИЛИ КРСНУ СЛАВУ

Удружење ратних заробљеника општине Дервента на Светог великомученика ђакона Авакума, прославило је крсну славу, а након полагања вијенаца у Спомен – комплексу Чардак, на мјесту гдје је пронађена масовна гробница, цвијеће је положено и на централном споменику погинулим борцима Војске Републике Српске.

Освећење и ломљење славског колача, којем су присуствовали бивши логораши, начелник општине Милорад Симић са сарадницима и други гости, уприличено је у Центру за културу.

Предсједник Удружења ратних заробљеника Дервента Драго Кнежевић казао је да чланови овог удружења прослављају крсну славу са радошћу, али и са великом тугом, јер их је из године у годину све мање.

  • Када је у питању рад Тужилаштва, како Републике Српске, тако и БиХ, можемо изразити само незадовољство и разочарење. Наиме, многи починиоци великих злочина у Дервенти још нису процесуирани. Овдје су мучки побијене читаве породице, које су биле затечене код својих кућа. Велико је незадовољство зато што не постоје чак ни осумњичени, а камоли кажњени. Посљедња пресуда била је Азри Башић и веома је поражавајућа – истакао је Кнежевић.

Загорка Кузмановић је 1992. године на Чардаку живјела са мужем и троје дјеце и 25. априла била је међу првим заробљеницима са још шеснаестак мјештана овог насеља.

  • Прво смо одведени у Зеленике, па у школу у Пољу, гдје су нас разврстали по полу и старости, те смо након тога пребачени у Дом ЈНА. Ту сам упознала Азру крвавих руку. Тешко ми је и да се присјећам и да говоримо о томе. Заробљен је био и мој муж, који је нажалост у 55. години преминуо од посљедица звјерског мучења – рекла је Кузмановићева.

Пензионисани свештеник Драган Каиновић, који је у Прњавору из заробљеништва дочекао Драгу Кнежевића и др Жељка Стајчића, присјетио се тешког стања у којем су њих двојица били.

  • Народ каже да ране зарастају и то је тачно, али ожиљци остају довијека. Окупљајући се на овакав начин, ми се трудимо да од заборава отргнемо све оне патње, муке и боли које су снашле заробљенике. Не смијемо заборавити, да нам се не би поновило – истакао је Каиновић.

Related posts

ГЕНЕРАЛНА ПРОБА ЗА ПРОСЛАВУ ДАНА РС

admin

ДАМАМА НА ПОКЛОН МЕЛОДИЈЕ И СТИХОВИ

admin

Влада утврдила основице за
борачка примања у 2024. години

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još