ИЗДВОЈЕНОНовости

БИВШИ ЛОГОРАШИ ЈОШ ЧЕКАЈУ ПРАВДУ

Служењем парастоса и полагањем вијенаца испред споменика на Томасовом брду данас је обиљежена 27. годишњица страдања осам заробљеника, који су 19. јуна 1992. године послати да копају ровове за потребе хрватске војске, те су мучки убијени, док је седам логораша тешко рањено.

Парастос је служен и код спомен плоче постављене испред Центра за културу, некадашњег Дома ЈНА на чијем је мјесту, у току протеклог рата, био логор за Србе и гдје су бројни Дервенћани мучени на најсвирепије начине. У Дому ЈНА је 1992. године убијен Чедо Ћудић и заклан Благоје Ђураш. Бивши припадник ХВО-а Азра Башић правоснажно је осуђена на 14 година затвора због убиства Ђураша, те мучења српских цивила.

Вијенце и цвијеће положили су чланови породица погинулих заробљеника и бораца, начелник општине Милорад Симић, делегације организација проистеклих из протеклог Одбрамбено – отаџбинског рата, те делегације политичких партија.

Предсједник Удружења ратних заробљеника Драго Кнежевић изразио је да породице убијених логораша и некадашњи заробљеници још увијек чекају на правду.

– Разочарење је у рад Суда и Тужилаштва БиХ утолико је веће, јер у посљедње вријеме нема пресуда, нити подигнутих оптужница против одговорних за злочине над Србима у Дервенти. Чекамо да одговарају они који су овдје командовали и правили логоре за Србе, али нажалост Тужилаштво ништа не ради у вези с тим. Управо због тога можемо да изразимо само велико незадовољство. Ратни заробљеници умиру, нема ко да свједочи, а њима је очигледно у интересу да не буде никаквих доказа. У Дервенти су се десили велики злочини, а мало је оних који су процесуирани и осуђени за злодјела  – истакао је Кнежевић.

Related posts

Пјешачки прелаз додатно
ће заштитити ђаке

Derventski List

Дервентски лист и СШЦ „Михајло Пупин“
одликовани поводом Дана Републике

Derventski List

Војска часни бедем одбране Српске

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još