Друштво

БОГАТА ПОНУДА РИБЕ, ЦИЈЕНЕ ПОВОЉНИЈЕ

За православне вјернике који ће се четрдесетодневним постом припремати за најрадоснији хришћански празник Божић, трговци и ове године припремају разноврсну понуду посних намирница и рибе.

Божићни пост почиње 28. новембра, односно већ 27. новембра за оне вјернике који посте сриједом и петком, и траје до дана Христовог рођења. Осим духовног и тјелесног прочишћења, пост представља и уздржавање од мрсне хране, те стога риба постаје један од најчешћих састојака посне трпезе.

У рибарницама ће, као и до сада, у понуди бити стандардне врсте свјеже ријечне рибе, шаран, пастрмка, толстолобик, амур, пастрмка и смуђ, али и свјежа морска риба бранцин и орада.

Рибарница „Милениум“ поново отвара своја врата за муштерије дан уочи поста, а власник Душко Вујичић каже да су добављачи најавили да ће риба бити јефтинија него лани.

– Толстолобик ће бити јефтинији за марку, а шаран и амур пола марке по килограму. Друге врсте рибе ће такође бити јефтиније, само је још увијек не знамо колико – казао је Вујичић додавши да већ примају наруџбе и за предстојеће славе, али да је потражња драстично смањена у односу на прошлу годину.

„Рибарство Марјановић“ препознатљиво је по понуди свјежег шарана.

– Наша главна активност је производња и велепродаја рибе, а потражња је од појаве пандемије корона вируса смањена за 60 одсто. То је утицало и на цијену, па је килограм свјежег шарана у малопродаји седам марака, а очишћеног 7,50 КМ – рекао је власник „Рибарства Марјановић“ Станиша Марјановић.

Свјежу, али и залеђену, ријечну и морску рибу у понуди имају и „Корт“ маркети.

– Од свјеже рибе у понуди имамо шарана и очишћену пастрмку. Што се тиче залеђене рибе, нашим купцима можемо понудити плави и бијели ослић, скушу, пангасиус филете, лосос, бакалар, ораду, бранцин и гирице, те разне друге паковане производе од рибе – наводе из „Корта“ додајући да је примијетна мања потражња за свјежом рибом у односу на лани, али и више набавне цијене.

У домаћинству Милановић риба је незаобилазни дио трпезе током читаве године, а поготово током поста.

– Од свјеже рибе најчешће припремамо пастрмку и шарана, а набављамо их од дугогодишњих добављача, без обзира на цијену. Ипак, ове године примијетно је да је риба нешто јефтинија, што ме радује. То вјероватно има везе и са чињеницом да ће они који у посту славе славу, због нових мјера, одустати од куповине стандардних количина робе јер ће славити у мањем обиму – казали су.

Чишћење и печење

Рибарнице, као и до сада, нуде услугу чишћења и печења рибе, па је килограм очишћене рибе скупљи за пола марке, а испечене за двије КМ.

Related posts

ЗАХВАЉУЈУЋИ СИКУЈУ И ПРИЈАТЕЉИМА ИДУ НА МОРЕ

admin

Прилика за набавку нове
механизације из Мађарске

Derventski List

Послата љубав и подршка
обољелим од епилепсије

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još