Друштво

Боравак у ризници знања отворио нове видике

Жељу да посјетим Петницу имала сам још од основне школе, када сам први пут чула за ту истраживачку станицу, а ове године сам имала прилику да два пута будем дио семинара у овом центру и додатно проширим видике знања.

Казала је то ученица другог разреда гимназије Средњошколског центра „Михајло Пупин“ Уна Теофиловић, која је таленат за математику већ доказала успјесима на бројним домаћим и међународним такмичењима. Ова Дервенћанка је боравила у различитим камповима за талентоване ученике, а освојила је и медаљу на Геометријској олимпијади у Ирану.

Теофиловићева се на приједлог директора школе одважила и пријавила на семинар из математике у Петници и била примљена.

– Имала сам велику жељу да учествујем у научном истраживању и када сам добила позивно писмо из Петнице, мој сан се остварио – казала је Теофиловићева додавши да је први семинар био средином јула, а други почетком октобра а оба су трајала по пет дана.

Како је објаснила на семинару су обрађивали области са којима се не сусреће у редовној настави, а суштина је истраживачки рад.

– Добили смо нама непознате теме из различитих математичких области, а задатак је био да прикупимо што више информација о њима, обрадимо тему и  да самостално напишемо радове, те да презентујемо пројекат – казала је ова талентована Дервенћанка.

Она је потврдила да је током боравка у Петници научила много нових ствари, додатно се заинтересовала за примјену математике у програмирању, те да је на корак ближе одлуци чиме жели да се бави у будућности.

– Заиста сам поносна што сам имала прилику да боравим у једној таквој ризници знања. Сваког дана смо имали распоред који се састојао од два предавања која су нам држали цијењени професори и студенти са математичких факултета и једне забавне активности као што су математички квизови или гледање филмова. Остатак времена смо проводили дружећи се и радећи на својим научним радовима. Имали смо довољно времена да се упоредо са обавезама дружимо и склапамо нова пријатељства – објаснила је Теофиловићева додавши да је посебан осјећај бити окружен људима који су свестрани и дијеле иста интересовања док су предавачи такође били пуни ентузијазма, спремни да помогну, усмјере и дају своје мишљење.

Боравак у српској истраживачкој станици Теофиловићевој је циљ и за идућу годину.

– С обзиром да бих вољела да радим на неким новим пројектима, планирам да се пријавим и идуће године и то за наредни ниво, МАТ2, који је захтјевнији и далеко занимљивији – казала је Теофиловићева.

За одлазак ове гимназијалке на први семинар математике у Петници средства је обезбиједио кабинет градоначелника Дервенте.

Истраживачка станица Петница

Истраживачка станица Петница, која се налази у Србији, самостална је и независна институција која се бави развојем научне културе и образовања. Активности Петнице су највећим дијелом усмјерене на младе, ученике и студенте, али и на обуку наставника за примјену нових техника, метода и садржаја у области науке и технологије. Програми Истраживачке станице Петница обухватају широк спектар области и дисциплина у оквиру природних, друштвених и техничких наука.

Related posts

ЂАКЕ ПОДУЧАВАЈУ О УЧЕШЋУ У САОБРАЋАЈУ

admin

Светосавски бал поново
ће славити доброчинства

Derventski List

Донесен правилник о расподјели пољопривредних подстицаја

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još