ИЗДВОЈЕНОНовости

БОЉИ ЖИВОТНИ СТАНДАРД СТАНОВНИКА ГЛАВНИ ЗАДАТАК

Велика подршка бирача мора се оправдати озбиљним радом, иначе слиједи казна од оних који су вас изабрали. Ми у СНСД-у смо савршено добро разумјели тај принцип, као и ја лично, и покрећемо питања и предузимамо мјере које иду у правцу интереса наших становника. Рекао је то у интервјуу Дервентском листу Игор Жунић, једини народни посланик из Дервенте који обавља функцију предсједника најбројнијег Клуба посланика у Народној скупштини Републике Српске, који долази из СНСД-а, највеће политичке партије. Истовремено он је члан најужег руководства СНСД, односно Предсједништва, органа који креира највећи број приједлога, одлука, рјешења и других аката који у каснијој процедури буду оживљени у Влади или Народној скупштини.
Недавно се навршила година од општих избора, а усвојени су и закључци Главног одбора СНСД-а, који су уз расправе о поскупљењу струје, повећању плата, демографској обнови и другим темама, сасвим довољни разлози за разговор са „власником“ највећег броја личних гласова на прошлогодишњим изборима.
Ви сте изабрани за предсједника Клуба посланика највеће политичке партије у парламенту Српске, а то је признање и за дервентски СНСД. Како гледате на то?
– Био бих неискрен кад бих рекао да ми то не прија, прије свега управо због тога што је то признање за дервентски СНСД. Али, то је и огромна обавеза и одговорност, јер СНСД је највећа политичка партија, са највећим бројем посланика, па због тога има и највећу одговорност за укупно стање у РС.
Главни одбор СНСД-а недавно је утврдио низ закључака. О чему се ради?
– Ријеч је о закључцима који се односе на политичко дјеловање, економију, демографску политику, реформу образовног система и дигиталну трансформацију и страначко дјеловање, а има их више од шездесет.
Дио закључака је класична политичка прича.
– Наравно да јесу. СНСД се, као партија, мора јасно опредијелити о стварима које се догађају у политици, јер смо добили највише гласова и бирачи су јасно рекли кога желе да у њихово име доноси одлуке. Дио тих закључака односи се на наше познате ставове да су ентитети и народи носиоци суверенитета у БиХ, да су потребне измјене Закона о Уставном суду БиХ и тако даље.
Када је ријеч о економији, неколико закључака односи се на подршку неким актуелним потезима, те на препоруке и сугестије Влади да покрене важна питања. Можете ли их појаснити?
– Констатовано је да су досадашње мјере дале резултате, али да је неопходно да се у многим областима креирају нова рјешења која иду у правцу подизања животног стандарда становника. Посебно је наглашена потреба подршке домаћим произвођачима, те сталној бризи у областима социјалних давања, борачко – инвалидске заштите, али и многим другим детаљима.
Посљедњих година много се говори о демографској политици, а неколико закључака односи се управо на ову област. О чему се ради?
– Треба створити услове за увођење нових мјера, као што су бескаматни кредити у износу од 30.000 KM за младе брачне парове, те отпис кредита по систему када се роди прво дијете отписује се трећина, друго двије трећине, а рођењем трећег дјетета кредит се отписује у цјелини. Ту је и стимулисање станоградње за младе, укидање или поврат ПДВ-а за куповину првог стана у младој брачној заједници, усклађивање рада и родитељства, популациона обука и медијска промоција породице и породичних вриједности. Важну улогу у овом сегменту имају и локалне заједнице, а за пет година сва дјеца треба да имају бесплатан боравак у вртићима.
Добар дио закључака односи се на страначко дјеловање, односно на функционисање СНСД. Које промјене би требало да се десе на том плану?
– Странка је жив организам и наравно да мора стално да се ради да би била у току са свим догађајима. Главни одбор је препознао потребу да сваки општински одбор уради анализу рада мјесних одбора и да, у складу с налазима анализе, проведе унутарстраначке изборе или подмлади и кадровски ојача мјесне одборе. Такође, наложено је провођење унутарстраначких избора у свим градским и општинским одборима у којима унутарстраначки избори нису проведени уназад четири године.
Како ће се то одразити на Дервенту, односно дервентски Општински одбор СНСД-а?
– Ми смо већ одржали сједницу Општинског одбора, проширену многим активистима, и утврдили закључак да идемо у процедуру унутарстраначких избора. То је неопходно, прије свега, због јачања страначке структуре на терену, односно у мјесним одборима. У многим мјесним одборима дошло је до различитих промјена, неки људи су, по природним законима, престали да буду активни или их једноставно више нема међу нама, а стасали су нови који желе да се докажу и треба им пружити шансу.
Може ли тај процес да утиче на изборни резултат сљедеће године?
– У претходних 15 година кандидат СНСД-а Милорад Симић је, заједно са сарадницима и коалиционим партнерима, показао како се успјешно води општина и Дервента је, од неразвијене општине постала примјер успјешне локалне заједнице, не само у Републици Српској, него и у окружењу. Ми смо потпуно свјесни да нема начина да на предстојећим локалним изборима за начелника општине не побиједе наши кандидати и за начелника и да поправимо свој резултат у Скупштини. Међутим, желимо да изградимо нову, квалитетну страначку инфраструктуру, да ојачамо организацију, да освјежимо органе, да пружимо прилику некима који желе да се докажу. Овај процес може само позитивно да утиче на резултате локалних избора 2020. године.
До када планирате да завршите тај посао и који су вам први сљедећи кораци?
– Само смо рекли да би то требало да завршимо до марта сљедеће године, а сада нам слиједи да Предсједништво утврди приједлог одлуке о провођењу избора и друге документе, па да се о њима изјасни Општински одбор.

Струја
Недавно се у Народној скупштини врло жустро и бурно расправљало о поскупљењу струје. И Ви сте учествовали у тој расправи.
– У једном тренутку осјетио сам потребу да то разјаснимо, јер су људи из опозиције почели да манипулишу и шире дезинформације. Права истина је да „Електропривреда“ тренутно има пројектни задатак да истражи могућност примјене модела наплаћивања струје, као у Србији, а то значи да би потрошачи били категоризовани према потрошњи. Ако се покаже да је то могуће, онда слиједи још неколико корака, међу којима је и набавка информационе опреме за такав начин очитавања потрошње. У тој ситуацији за 95 одсто становништва неће бити повећања цијене, док ће повећање осјетити само они који имају екстремно велику потрошњу.

Плате
И о потреби повећања плата говори се на сав глас?
– И Влада и ми у СНСД-у схватили смо да овај ниво плата није задовољавајући и да је то један од важних разлога због којих нам млади људи одлазе. У мандату ове Владе просвјетним радницима плата је повећана за осам одсто, полицији за десет одсто, а љекарима је цијена рада повећана са 135 на 145 марака, што значи да су љекари са неколико година стажа добили за 200 марака веће плате. Од 1. јануара плате се повећавају управи за 15 одсто, али највеће повећање добиће они са најмањим, а најмање повећање они са највећим платама. Такође, најнижа плата биће 500 марака, а са пословном заједницом тражи се модел како да плате буду повећане у привреди. Главни одбор СНСД-а констатовао да су досадашње мјере дале резултате, али да је неопходно да се у многим областима креирају нова рјешења која иду у правцу подизања животног стандарда становника, рекао Жунић

Related posts

Малишани се одлично снашли у свијету музике

admin

Концерт етно – групе „Траг“ на поклон вјерницима

admin

Сутра прекид водоснабдијевања из резервоара „Томасово Брдо“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još