ДруштвоИЗДВОЈЕНО

БОЉИ УСЛОВИ ЗА НАСТАВУ У СТРУЧНОЈ ШКОЛИ

Услови за одвијање наставе у Стручној и техничкој школи много су бољи послије реконструкције крова, која је финансирана из буџета општине, а тим поводом данас је одржан пријем за представнике локалне управе и привреднике, те најављена нова улагања у унапређење практичне наставе.

Кров зграде Стручне школе био је у веома лошем стању, те због прокишњавања настава била онемогућена. Тада су на под били постављени лавори у које се вода скупљала, а данас је овај проблем у потпуности ријешен. Иако је школа прије двије године ушла у пројекат енергетске ефикасности, до реализације још увијек није дошло.

– Нисмо могли чекати јер је кров до те мјере прокишњавао, па смо издвојили из буџета 40.000 марака, без обзира што смо аплицирали за пројекат енергетске ефикасности од 520.000 марака. Нажалост, неки званичници нису препознали нужност тог пројекта, али очекујем да ће преостали дио пројекта бити реализован – рекао је начелник општине Милорад Симић.

Плоче које су биле кровни покривач у претходном периоду, а чији је вијек трајања прошао, замијењене су лимом, а постављени су и изолација и олуци. На тај начин, како каже директорица школе Бранка Јовић, направљени су бољи услови за рад у школи. Осим тога, овом приликом представљени су резултати претходних активности фокусираних на опремање кабинета практичне наставе.

– У прошлој години уложено је око 110.000 марака, путем разних пројеката и учешћа општине, за оспособљавање радионице за практичну наставу за завариваче и дио радионице за практичну наставу техничара ЦНЦ технологија. Металска индустрије је веома значајна за ову општину, а ми смо то препознали, те из наше школе излазе генерације које су у потпуности оспособљене за рад у привреди – додала је Јовићева.

Симић је подсјетио да Дервента слови за лидера када је привреда у питању, те нагласио значај који обучени радници имају за тржиште, те најавио нова улагања како би радници били што више оспособљени и спреми за рад у привреди.

– Одавде излазе свршени радници у привреди, а има интересовања страних инвеститора за област рада са високим технологијама па настојимо заокружити комплетан процес практичног и образовног процеса. Прошле године смо, мимо ових 40.000 марака уложили још 30.000 КМ, али смо добили од партнера још око 80.000 марака за опремање кабинета за практичну наставу – рекао је Симић.

Он је казао да би из буџета општине требало да буде издвојено још око 20.000 марака за опремање још једног простора.

–  Са власницима фирме „Техпро ЦНЦ производња“ договорили смо да они уложе још око 40.000 марака, а још толико ћемо настојати да обезбиједимо кроз друге изворе, како бисмо још боље опремали просторе да дјеца могу да науче све што је потребно за рад у привреди – додао је Симић.

Related posts

Дервенћани данас прикупљају помоћ за Слободана

admin

Пронађен крадљивац
и украдена брусилица

Derventski List

ПОЧЕО УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još