ИЗДВОЈЕНОНовости

Брига о борачкој популацији заједничка обавеза

Заједничка обавеза Владе Републике Српске, Борачке организације РС и локалних заједница јесте побољшање статуса припадника борачких категорија, и управо је то стални задатак Градске борачке организације.

Истакнуто је то данас приликом обиљежавања крсне славе Борачке организације, Митровдана, поводом које је дервентска Борачка организација организовала славски обред у Центру за културу.

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић казао је да је на недавно одржаној сједници скупштине ове организације утврђен сет закључака који се односе на побољшање стандарда припадника борачких категорија.

– Кључна је измјена Закона о правима бораца, а у оном дијелу закључака који се односе на локалну заједницу, имамо пуну подршку надлежних – истакао је Вујичић додавши да Градска борачка организација броји око 4.000 чланова.

– На подручју Дервенте данас живи 3.127 категоризованих бораца од прве до десете категорије од којих је 1.741 разврстано у прву и другу категорију. Такође, на дервентском подручју данас живи 730  ратних војних инвалида од којих су њих 44 инвалиди прве и друге категорије, односно тешки инвалиди. Животе је током Одбрамбено – отаџбинског рата дало 608 бораца са овог подручја или су њихове породице доселиле овдје – казао је Вујичић.

Обиљежавању Митровдана присуствовао је и градоначелник Милорад Симић који је истакао да иако је прошло 29 година од Одбрамбено – отаџбинског рата и погибије 608 мјештана Дервенте сјећање на њих не смије да изблиједи.

– Да ли знате шта би за Дервенту значило да је тих 608 људи засновало своје породице? Нажалост, кроз историју нас прати та клетва, да нам мањка потомства. Међутим, можемо да их не заборавимо и да обратимо пажњу на њихове породице, на њихову дјецу и родитеље. Моје мишљење је да то чинимо поприлично ваљано – казао је Симић позивајући суграђане да достојанственије обиљежавају важне датуме из протеклог рата.

– Мислим да су они чији су животи уграђени у темеље Републике Српске заслужили да их се сјећамо са више достојанства – нагласио је Симић.

Обиљежавању крсне славе Градске борачке организације присуствовали су и чланови организације, те друге званице.

Related posts

Жртве вјечно чувати од таме заборава

admin

РАДНИК ПАО СА СКЕЛЕ

admin

Из Дервенте три народна посланика

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još