Друштво

БУДУЋЕ ПРВАЧИЋЕ НАЈВИШЕ МУЧИ НЕПРАВИЛАН ГОВОР

Говорне мане и у мањем броју случајева повећана тјелесна тежина најчешће су потешкоће које су уочене током систематских прегледа будућих првачића.

У дервентском Дому здравља је овог прољећа пред полазак у школу обављено 188 систематских прегледа, а код већине предшколаца уочен је неправилан говор.

Према подацима из Дома здравља, највећи дио одговорности на исправљању ових недостатака је на родитељима.

– Родитељима савјетемо да не тепају малој дјеци јер им на тај начин обезбјеђују правилан говорни модел и правилну артикулацију гласова. Препорука је да родитељи што више разговарају са дјецом и то у почетку, кратким и јасним реченицама – наводе из ове здравствене установе, додавши да је коришћење нових технологија имао највише утицаја на погрешно формирање смисла ријечи, као и погрешан положај говорних органа код дјеце.

– Технолошки напредак донио је тешке изазове за родитеље. Дјеца много времена проводе гледајући видео садржаје који их не подстичу на двосмјерну комуникацију какву би остварили са родитељима имитирајући их, што је дјеци неопходно како би усвојили капацитете матерњег језика – истичу из Дома здравља.

Исправљање говорних потешкоћа задатак су за логопеде који истичу да за будуће првачиће и даље није касно да почну са исправљањем недостатака.

– Сам полазак у школу од детета захтева коришћење говорно-језичких вештина, активацију фине моторике и пажње. За логопедску терапију није касно чак ни са поласком у школу, јер активном и усмереном терапијом, може да се постигне оптимални ниво говорно-језичког  функционисања у оквирима матерњег језика – истакла је дефектолог логопед Каролина Зечевић, која у логопедској ординацији у кругу Дома здравља обавља логопедске третмане са малишанима на основу упутнице педијатра или породичног љекара.

Стопала и кичма

Лани су будући првачићи, како су показали систематски прегледи, махом имали равна стопала и повијену кичму.

Related posts

Ризичне категорије да се пријаве за вакцинацију

admin

„МБ МОТОРС“ ДОНИРАО 1.000 МАСКИ

admin

„ТРОЛОВЦИ“ НТЦ СИСТЕМОМ УЧИЛИ О МЕКСИКУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još