Друштво

Велика потражња за кућним тестовима на корону

Кућни тестови на вирус корона стигли су у већину апотека у Српској, а цијене се, у зависности од врсте, крећу од 17,50 до 32 КМ.

Према ријечима фармацеута, скупљи тест се односи на узорак пљувачке који се убацује у бочицу с реагенсом за детекцију вируса, док је други нешто јефтинији, али компликованији, јер подразумијева узимање бриса назофаринкса, односно дијела ждријела који се налази иза носне шупљине. Резултат теста уз помоћ пљувачке, кажу фармацеути, чека се од десет до 15 минута, док тест у којем се узима брис носа резултат покаже за пет минута.

У једној апотеци у Бањалуци кажу да од петка у понуди имају кућне тестове на вирус корона који коштају 32 КМ.

– У питању је антигенски брзи тест којим се узима узорак пљувачке. Наредне седмице требало би да нам стигну и они мало јефтинији тестови – казали су у тој апотеци, те истакли да су се грађани мјесецима распитивали када ће стићи кућни тестови на вирус корона.

Могућност да се тестирају на вирус корона код куће, између осталих, имају и становници Семберије. У једној бијељинској апотеци кажу да у понуди имају обје врсте антигенских тестова, те да је, иако су тек од петка у продаји, потражња велика.

– За пар сати продали смо неколико комада кућних тестова на вирус корона. Прије него што смо добили ове тестове, становници су се свакодневно интересовали када ће их моћи купити – казали су у тој апотеци.

(Глас Српске)

Related posts

Одгођено такмичење риболоваца

Derventski List

Животне недаће само га ојачале

admin

Потресни извјештаји,
документи и фотографије

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još