Друштво

Видовдан окосница
историје Срба на Балкану

У Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ вечерас је одржана представљен документарни филм „Видовдан – нит која нас веже“ и промовисам трећи број гласника „Наша мисао 3“ Клуба историчара „Посавина“.
Предсједница овог клуба Маја Видовић објаснила је да је филм замишљен као серијал који ће обухватити најважније сегменте из националне историје.
-Од досељавања Словена на Балкан, па до савремених догађаја, са акцентом на Видовдан као један судбоносни датум за наш народ, провлачи се једна нит. У првом дијелу филма, који је представљен у Дервенти, обрадили период до Првог свјетског рата – рекла је Видовићева додавши да је рад на докуметарцу трајао двије године.
-Уз подршку колега и професора, као и савјете које смо добили од њих, успјели смо да пројекат реализујемо до самог краја, иако нам је буџет био скроман. Са свега 200 КМ успјели смо покрити трошкове превоза, јер смо снимали на неколико локација. Ту су нам подршку пружиле општине Шамац и Модрича. Ово је аматерски пројекат, продукцију и монтажу смо сами урадили, аико нисмо имали искуства у овом послу – додала је она истакавши да су рекације публике позитивне.

– Документарац је прилагођен свим генерацијама, од седам до 77 година. Кроз једну повезану причу, гледаоци могу да прате вијекове који се међусобно прожимају. Овдје бих напоменула, да смо акценат ставили и на историју Срба на простору БиХ Када је ријеч о Косову и Метохији, документарац се завршава са поглављем и одговором на питање „Шта за нас, данас, значи Видовдан?“. Данашњом премијером, одајемо и помен на све жртве страдале у погрому 2004. године, као и жељом да се то више никада не догоди уз наду да ћемо поново васкрнути све манастире и цркве, које су настрадале, као и да ће народ да обнови своја огњишта, без страха да доживе исту судбину – рекла је Видовићева.
Директорица Народне библиореке “Бранко Радичевић“ Мирјана Плиснић казала је да ова установа има веома добру сарадњу са Kлубом историчара „Посавина“.
-То су млади, паметни људи, ентузијасти који чувају српску културу и идентитет. Овај филм је управо производ тог њиховог рада и веома нам је драго што гостују у нашој библиотеци – рекла је Плиснићева наводећи да ће и у наредном периоду сарађивати и подржавати оваква дјела.

Related posts

ПОМОЗИМО АНАСТАСИЈИ ДА СТАНЕ НА НОГЕ

admin

Балкан испуњен
туристичким благом

Derventski List

Доступна „Модернина“ бивалентна
вакцина против Ковид-19

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još