ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Видовдан свијетли путоказ српском роду

Коло српских сестара „Царица Милица“ и ове године окупило је током Видовданске вечери мноштво суграђана испред Саборног храма Успења Пресвете Богородице, а пригодним програмом обиљежен је велики српски празник, Видовдан.
Предсједница кола Ђурђа Додиг Пијетловић подсјетила је да Грци имају Илијаду, а Срби Видовдан, истакавши да коло његује обиљежавање важних датума за Србе.
– Ако бирамо Видовдан и Лазара онда бирамо Христа и љубав. Данас можемо говорити да требамо гледати у себе и какви смо према ближњем свом. Ми Срби имамо Видовдан и Косово поље, као што Грци имају Илијаду и наша порука је да поред свог добротворног рада покушавамо да се бавимо просвјетитељским радом. То значи да учимо млађе нараштаје да је важно какав си човјек према самима себи и својима ближњима. Бити на путу Исуса Христа никада није било лако, али ми у сваком моменту морамо знати ко смо, шта смо, куда идемо и чему тежимо – рекла је она додавши да је Видовданско вече постала препознатљива манифестација у Дервенти.
Видовдан се у нашем граду обиљежава литургијски и молитвено, а да црква настоји да буде присутна у свим сегментима живота, доказује и подршка културним дешавања, рекао је намјесник дервентски Радојица Ћетковић.
– Видовдан је српски Велики петак, а Косово поље и Метохија Јерусалим и осим литургијског сјећања и помињања Светих Мученика косовских и свих страдалих до дана данашњег из нашега рода, одржавамо сјећање и на овај начин, кроз приредбе и различите програме- рекао је Ћетковић.
Током Видовданске вечери наступили су чланови Српског црквеног пјевачког друштва „Свети Георгије“ из Прњавора, КУДМ „Босиљак“ са фолклорним ансамблом и пјевачком групом, Сања Томинчић и Синиша Тешановић.

Related posts

Скупа сјетва скраћује бразде

admin

„Маштовница“ од 1. фебруара
мјесто учења и дружења

Derventski List

СКУПШТИНА 8. ОКТОБРА О РАСПОДЈЕЛИ СУФИЦИТА И РЕБАЛАНСУ БУЏЕТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još