Kолумнa

ВИД И РАЗВОЈ ГОВОРА

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

Рођење детета са инвалидитетом носи са собом многе проблеме и дилеме са којима се ређе суочавају породице у којима нема оваквог случаја, а родитељску срећу и усхићење због принове често замењује туга, очај, а понекад и бес и осећај кривице и страх за судбину детета. Трајање овог кризног периода је индивидуално. Када он прође, ако родитељи успеју да прихвате дете, јављају се проблеми у вези са бригом око детета и начина васпитања.

Да би слепо дете научило неке вештине потребно је далеко више труда, рада и стрпљења, а код ове деце чешћи су проблеми и поремећаји у понашању. Развој је неуједначен, а да би се он у што већој мјери поправио, потребно је много више стимулације.

Јављају се дилеме о томе да ли дете треба да похађа редовну наставу или је за њега боље рјешење прилагођен програм.

Развој говор одвија се као код деце уредног вида, али су изражена одступања у употреби сегментне и супрасегнемнте структуре  говора. Недостају  обрасци вербалне и невербалне комуникације  који богате говор. Рана стимулација на развоју говора и језика код деце оштећеног  вида веома је важна, да би се дете обогатило  са сензацијама које ће мозак на њему одговарајући начин да обради, а касније да употреби. Пожељно је са тим почети што раније, односно већ у прелингвалним  фазама развоја говора. Непоходан је тимски приступ у третману који укључује стручњаке из више области. Дугогодишња  пракса у логопедској ординацији „Логомедика“ показала је да примена опште и специфичне реедукације психомоторике са логопедском терапијом даје сјајне резултате у сензомоторном, психомоторном, те говорно -језичком функционисању.

Преглед и саветовање  можете да обавите у логопедској ординацији у Дому здравља Дервента, користећи упутницу коју можете да преузмете код педијатра или породичног лекара на лични захтев.

Related posts

ПРОБЛЕМИ СА ПАЖЊОМ

admin

МУТИЗАМ

admin

АГНОЗИЈА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još