Друштво

Вишегодишње искуство и истраживање уткани у стручну литературу

Књига аутора Гордане Симић под називом „Квалитет предшколског курикулума и цјеловит развој дјетета“ објављена је прије неколико дана, а ради се о стручној литератури намијењеној, прије свега, студентима педагошких наука.

Симићева је објаснила да се ради о резултату једногодишњег истраживања у оквиру магистарског рада на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци, Одсјеку за предшколско васпитање и образовање.

– Дуго сам радила магистарску тезу, због жеље да тај рад буде осврт на квалитет предшколског васпитања и образовања. Због тога сам провела истраживање међу колегама у Републици Српској и од 580 васпитача запослених у јавним установама, узорак је био 270 анкетираних. Урадила сам инструмент у виду анкете која је подразумијевала сервеј метод кроз скале провјере Ликертовог типа и прослиједила их колегама – казала је Симићева.

Она је додала да је циљ истраживања било утврђивање повезаности индикатора квалитета структуре запослених, квалификације, године стажа, способности васпитача, број дјеце у групама, опремљеност установа како у материјалном, тако и у просторном смислу, функционисање менаџмента установа, постизање исхода дјеце и њихова спремност за школу.

Помоћник министра просвјете и културе, доц др Наташа Цвијановић, као рецезент, похвалила је методологију истраживања.

– Адекватним избором теоријско – методолошког приступа мр Гордана Симић на досљедан и систематичан начин приступа разумијевању чинилаца који доприносе квалитету предшколског програма и развоју дјетета у предшколском узрасту. Ослањајући се на релевантну истраживачку грађу, аутор на аргументован начин елаборира услове који одређују квалитет у предшколском васпитању и образовању при томе наглашавајући курикулум као битну одредницу квалитета предшколског васпитања и образовања отварајући могућност за даље истраживачке теме, те унапређење услова у васпитној пракси Српске, посебно у области институционалног васпитања и образовања – казала је Цвијановићева.

Рецензент, ванредни професор на Филозофском факултету у Бањалуци, др Тамара Прибишев Белеслин казала је да књига повезује проучавање квалитета васпитања и образовања, те да обрађује постепено и систематизовано, а при томе научно коректно важне, педагошке теме.

– Теоријско – истраживачка публикација представља специфичан допринос за даље изучавање актуелне проблематике – рекла је Прибишев Белеслин додајући да ова литература може бити од великог значаја студентима у градњи професионалних знања и вјештина на почетку своје каријере васпитача.

Поменута књига наћи ће се у књижарама Завода за уџбенике и наставна средства и њихових дистрибутера.

Промоција

„Квалитет предшколског курикулума и цјеловит развоје дјетета“ објављена је под окриљем Завода за уџбенике и наставна средства РС, а у плану су и промоције књиге.

Related posts

Забрањен увоз 1.000 кг сјемена грашка

admin

Честитке и украси чекају да дамама измаме осмијех

admin

Бесплатна вожња ауто – путевима
у Српској 9. јануара

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još