ИЗДВОЈЕНОНовости

ВЛАДА РС: ДЕРВЕНТА ИСПУНИЛА УСЛОВЕ ДА ПОСТАНЕ ГРАД

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Нацрт закона о граду Дервента, којим се уређује подручје, надлежности, органи и финансирање града, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Овим је испуњена тежња локалне управе да, у складу са својим нивоом развоја, Дервента пређе у друштво градова Српске.

– Будући да Општина Дервента испуњава све законом прописане услове за додјелу статуса града, неопходно је да се истовремено са Нацртом Закона о Граду Дервента утврди и Нацрт закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске – саопштено је из Владе.

Према процедурама, ови документи требало би да се нађу пред посланицима Народне скупштине РС.

Начелник општине Милорад Симић казао је раније да очекује да ће статус града бити награда за развој Дервенте.

– Очекујем да Нацрт закона о граду Дервента пред посланицима Народне скупштине буде већ у септембру, а на прољеће и законски приједлог који потврђује овај статус – истакао је Симић додајући да се ради о плодовима дугогодишњег рада, који није био лак.

– Морали смо да испоштујемо прегршт параметра који нам дају за право да се сврстамо у градове. Имамо најмању стопу незапослености, извоз од 335,5 милиона, а увоз од 270 милиона на годишњем нивоу, 31 страну компанију, а са њима заједно у Дервенти послују 824 привредна субјекта. Стопа запослености је виша од просјека у Републици Српској и то шест година узастопно, болницу, водовод, Гимназију, Учитељску школу и Дервентски лист са традицијом дужом од 100 година – истакао је Симић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини и Дервенћанин Игор Жунић казао је раније да ће промјена статуса Дервенти олакшати рјешавање кључних питања.

Related posts

УМЈЕТНИЧКИ ШТИХ ДЕРВЕНТЕ ОДЗВАЊАО БАНСКИМ ДВОРОМ

admin

Повезивање Дервенте са ауто – путем Бањалука – Добој извијесно догодине

admin

Зелено свјетло за подршку пољоприведи, ниже стопе пореза на непокретности

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još