ИЗДВОЈЕНОНовости

Вода стигла до 24 домаћинства у Горњем Вишњику

Дервента и Брод заједничким снагама обезбиједили су питку воду за 24 домаћинства у Горњем Вишњику, а свечаност поводом изградње овог водовода окупила је данас руководства обије локалне заједнице, те бројне мјештане.

Питка вода значајно ће олакшати живот мјештанима овог села, због чега је овај пројекат, према ријечима предсједника Савјета мјесне заједнице Горњи Вишњик Срете Вукмана од великог значаја.

– Дуго година чекамо питку воду и нама је овај водовод од непроцјењивог значаја и захвални смо општини Брод и граду Дервента који су учествовали у овом пројекту, заједно са нама. На водовод су прикључена 24 објекта са око 40 становника и ово је један дио мјесне заједнице Горњи Вишњик, а предали смо захтјев и да се други дио са око десетак кућа снабдије водом и надамо се да ћемо и то бити урадјено – рекао је Вукман.

Ријечи хвале има и мјештанин Душан Трифуновић који је истакао да му, као и његовим комшијама, питка вода много значи.

– Наши извори и бунари су мање – више сви пресушили, а посебно је лијепо што су се сви мјештани, посебно засеок Коларица, одазвали и учествовали у овом пројекту. Посебан значај водоснабдијевање има за људе који се баве сточарством – рекао је Трифуновић.

Уз учешће мјештана, које је по прикључку износило 1.200 КМ уз шахт за воду, средства за овај пројекат обезбиједили су Дервента и Брод, а градоначелник Дервенте Милорад Симић подсјетио је да су у два наврата у Горњем Вишњику урађена два пројекта којим су у претходном периоду питком водом снабдјели десет домаћинстава.

– Велико је задовољство да мјештани у овом дијелу Дервенте имају питку воду. Овај посао ми сами не би могли да урадимо, поготово што је прикључак далеко и ово само значи да не смијемо дозволити да нас административне линије дијеле. Брођани су препознали потребу становника на нашој територији, као што су Српчани препознали потребу Трстенаца, а и ми смо исто урадили када је у питању Добој, од Мишинаца према Фочи и даље. Ми смо издвојили око 18.000 марака за овај посао –   рекао је Симић подсјетивши да је у овом селу ријешено и неколико других инфраструктурних питања истакавши да би догодине питком водом требало да буде покривен готово комплетан рурални дио Дервенте.

– Када завршимо водовод у осињском крају, гдје имамо око 1.000 домаћинстава, догодине у ово доба, а можда и прије, 95 одсто руралне територије Дервенте биће покривено питком водом која је данас највећа потреба, али и тековина – додао је Симић.

Начелник општине Брод Зоран Видић подсјетио је да на нивоу Републике Српске постоје институције које подстичу регионалну сарадњу и да је изградња водовода у Горњем Вишњику резултат примјене добре праксе и сарадње.

– Тако је било и у случају када је у питању водовод у Вишњику. Заједничким снагама смо успјели људима да обезбиједимо воду и задатак општинске администрације у Броду и јавног предузећа „Комвод“ је да обезбиједе континуирано снабдијевање, а надам се да ће нам се грађани одужити редовним плаћањем својих рачуна. Наше инвестције на подручју Вишњика су око 70.000 марака и ред је био да се једном ово направи с обзиром на то да је 21. вијек. Општина Брод и Дервента имају и друге мјесне заједнице гдје можемо показати да заједничком сарадњом можемо да урадимо много, а прилику имамо већ на сљедећем пројекту у Барици, гдје се надам да можемо обезбиједити водоснабдијевање на подручју Барице и Костреша – рекао је Видић.

Свечаности поводом изградње водовода у овом селу присуствовали су и представници дервентске и бродске администрације, локалне скупштине, те руководства дервентског „Комуналца“ и бродског „Комвода“.

 

Related posts

„НОЋ БОГОВА“ ДОНИЈЕЛА ДУХ ВРХУНСКОГ ПОЗОРИШТА

admin

Са стручним тимом о локацијама за школу

admin

ПРОНАДЈЕН НЕСТАЛИ ДЈЕЧАК

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još