ИЗДВОЈЕНОНовости

Вода стиже у око 20 домаћинстава

Око 20 домаћинстава у Куљеновцима на корак је до добијања питке воде и то захваљујући ревитализацији водоводне мреже коју заједничким снагама реализују Градска управа и „Комуналац“ уз подршку повратника окупљених у „Удругу Куљеновци – Марковац“.

Мјештани овог села су питку воду имали од краја осамдесетих година, па до 1992. године, од када је водоводна мрежа изван функције. На њеној ревитализацији интезивно се почело радити почетком 2019. године, када је у ове послове уложено око 35.000  марака.

У овом пројекту дервентски „Комуналац“ учествује као координатор и организатор, а Милијан Стојчић из „Водовода“ казао је да је у току друга фаза радова.

– У првој фази, почетком 2019. године, промијењен је дистрибутивни цјевовод од куљеновачког гробља до пумпне станице, саниран објекат пумпне станице, набављене пумпе са командно управљачким ормарима и изграђен прикључак на електромрежу, те промијењени вентили у затварачници на резервоару „Марковац“, ограђен и очишћен резервоар – казао је Стојчић објаснивши шта слиједи у другој фази.

– У другој фази чији су радови у току гради се потисно – дистрибутивни цјевовод од пумпне станице код Олујића до резервоара „Марковац“ и дистрибутивни цјевовод за засеок Бодружићи укупне дужине око 2.900 метара – појаснио је он додавши да ће питка вода у наредном периоду доћи до домаћинстава Фабрични и Чондрић и са друге стране ка Матијевићима и Бишкићима.

Иницијатор ревитализације водовода у овом дијелу Дервенте, члан „Удруге Куљеновци – Марковац“ и мјештанин Цитан Чондрић, казао је да је поменуто удружење за овај пројекат обезбиједило 30.000 марака.

– Без подршке локалне управе, прије свега када је ријеч о пројектној документацији, ово не би било могуће. Подршку за овај пројекат имамо и од „Комуналца“, што је такође од великог значаја за нас мјештане – казао је Чондрић додавши да жеља да се Куљеновци прикључе на градски водовод постоји одавно, али да су се тек сада створиле могућности за то.

Земљани радови, монтажа и полагање цијеви повјерени су прњаворској фирми „Ровокоп“, док је спајање пумпне станице и резервоара на водоводни систем, те монтажу фитингарије и арматуре по шахтовима на себе преузео „Комуналац“.

Финансирање

Из чесме ће вода у Куљеновцима потећи највише захваљујући удружењу повратника, али није изостала ни подршка Градске управе

  • „Удруга Куљеновци – Марковац“ финансира око 2.400 метара, док је локална заједница финансијском подршком за додатних 500 метара са 3.800 марака обезбједила прикључке за десетак домаћинстава – прецизирао је Стојчић.

Related posts

Резултати уписа у СШЦ „Михајло Пупин“

admin

Обиљежено 30 година од
страдања на власеничком ратишту

Derventski List

У КУЋНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ ПЕТОРО ПРИСТИГЛИХ АУТОБУСОМ ИЗ АУСТРИЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još