ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ВОЋАРИ ДА ПРИПРЕМЕ ЗАШТИТУ ВОЋЊАКА ОД МРАЗА

Воћари треба да се на вријеме припреме и заштите воћњаке од најављене ниске температуре ваздуха и мраза, поручио је стручни савјетник за воћарство у приједорској канцеларији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирко Јокић.

Јокић је рекао да се, према информацијама из Републичког хидрометеоролошког завода, на територији Републике Српске очекује појава јаког мраза у ноћима са уторка на сриједу, 31. марта на 1. април, те са сриједе на четвртак, 1. на 2. април.

Према његовим ријечима, мраз се посебно очекује у сриједу ујутро, када ће након изведравања доћи до појаве ниске температуре, од минус један до минус четири степена Целзијусова.

Он је упозорио и да се у четвртак, 2. априла, очекује мраз, али за степен слабији у односу на сриједу.

– Имајући у виду да се већина воћних засада налази у фази почетка цвјетања или пуног цвјетања, савјетујемо воћарима да се на вријеме припреме за најављени мраз – поручио је Јокић.

Он је савјетовао да воћари у засадима воћа који немају антифрост системе или фрост бустере припреме материјал за паљење ватре.

– Боље је да то буде више малих ватри, него мање великих. Број ватри по једном хектару треба бити најмање 300 – рекао је Јокић.

Он је савјетовао да, уколико се не може обезбиједити довољан број ватри, треба се сконцентрисати на мању и њу заштитити.

– Ватре се могу постављати сваки ред у цик-цак распореду на удаљености од 10 метара или сваки други ред на удаљености пет до шест метара. Уколико се ватре постављају сваки други ред, кроз слободан ред се може возити празан атомизер само са укљученим вентилатором како би се ваздух распиривао лијево и десно, при чему треба обухватити ону површину која омогућава да се кроз исто мјесто прође највише сваких пет минута. Прскање водом са атомизером у току мраза не препоручујемо – рекао је Јокић.

Јокић је рекао да воћари могу примијенити и фиторегулаторе „Прогербалин“ или „Промалин“ у дози од 1,2-2,4 литара по хектару у комбинацији са препаратима на бази амонокиселина као што су „Биоплеx“, „Дрин“ и слично и то 24 часа прије најављеног мраза или најкасније пет часова након мраза.

– Уколико се ради примјена фиторегулатора прије мраза, треба водити рачуна да се третман уради у топлијем дјелу дана – препоручио је Јокић.

http://www.atvbl.com

Related posts

НОВА НАРЕДБА О РЕГУЛИСАЊУ РАДА НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ

admin

Ускоро додатна паркинг мјеста поред школа

admin

Дијелови града
сутра без струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još