EкономијаНовости

ВЈЕТАР У ЛЕЂА ФИРМАМА У ВЕЛИКОЈ СОЧАНИЦИ

Базени предузећа „Рибарство Марјановић“ на око четири хектара и чињеница да је предузеће препознато изван граница општине Дервента, озбиљан посао у пољопривреди којим се бави Станко Митровић, те рад предузећа „Браћа Марјановић“ били су довољни разлози да начелник дервентске општине Милорад Симић са сарадницима посјети Велику Сочаницу.

Прилика је искоришћена за обилазак базена „Рибарства Марјановић“, а говорило се и о 550 метара пута изграђеног од сеоског гробља до сједишта ових предузећа. Уз властито учешће мјештана и привредника, значајна средства, односно 24.000 марака, за изградњу пута издвојила је општина.

– Уз незаобилазни анализу оног што смо урадили, а то није мало, искористили смо прилику да освјежимо своја сазнања о потребама овог краја за даљим улагањима. Чињеница да овдје егзистира неколико привредних субјеката и пољопривредника који се овом дјелатношћу баве озбиљно, намеће нам обавезу да озбиљно размотримо њихове жеље и потребе. Наравно, то мора да буде усклађено са нашим могућностима, али ако се саговорници разумију, а ја мислим да смо се ми добро разумјели, онда се рјешење може пронаћи –  рекао је Симић послије сусрета се домаћинима.

Предузеће „Рибарство Марјановић“, које се бави узгојем и продајом рибе, осим у Великој Сочаници дјелује и у Билећи на Билећком језеру. Иако се породица Марјановић прилично дуго бави приватним бизнисом, „Рибарство Марјановић“ је релативно млада фирма, али је Станиша Марјановић у посао с рибом ушао много прије оснивања посебне фирме.

– Још као врло млад имао сам жељу да изградим рибњак и то сам учинио одмах када ми се указала прилика. Међутим, видио сам да би посао с рибом могао да буде много озбиљнији од хобија и забаве па смо одлучили да искористимо природне потенцијале, на стотињак дунума земљишта у близини нашег имања – каже Марјановић.

Предузеће се једно вријеме бавило продајом конзумне рибе, али је дјелатност проширена и на узгој, а то је подразумијевало много озбиљнији приступ.

– Осим увоза и продаје конзумне рибе, ми се озбиљно бавимо и узгојем рибе, а ти капацитети су нам у Билећи, на Билећком језеру. Овдје у Великој Сочаници тренутно производимо рибљу млађ, за потребе својих рибогојилишта, али и за тржиште, која касније иде у базене гдје се храни и тови до излова – прича Марјановић и напомиње да је много једноставнији поступак продаје рибе узгојене у властитом рибњаку, него увезене.

Ни један посао, па тако и рибарство, није лишено проблема и тешкоћа, али их ово предузеће успјешно превазилази.

– Оно што нам у овом тренутку причињава озбиљан проблем јесте приступ нашим базенима у Великој Сочаници. Пут до њих је прилично лош, па смо у том смислу замолили начелника да размотри могућност да на том плану нешто урадимо. Увјерен сам да ће реакција бити позитивна – каже Марјановић.

Игралиште

Велика Сочаница ће бити ускоро богатија за спортски полигон који ће бити изграђен у близини школе. Тендерска процедура је завршена, а ускоро се очекује и потписивање уговора, те почетак изградње.

Related posts

Славиша Павловић нови
командир дервентске полиције

Derventski List

Богојављење подсјећа на извор вјере

admin

Уз молитву и налагање бадњака вјерници дочекују Божић

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još