ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ГЕРОНТОЛОГИЈА БЕЗБЈЕДАН И ТОПАО ДОМ

Иако је отворен у јеку пандемије вируса корона, те се самим тим од почетка рада суочио за бројим препрекама, Геронтолошки центар се успјешно бори са изазовима ванредне ситуације, те је својим корисницима безбједан и топао дом.

Тренутно је у Геронтолошком центру, који је врата отворио у септембру, смјештено око 40 корисника од којих су сви из категорије комерцијалних корисника, док се усељавање корисника из категорије избјеглих и расељених очекује у новембру.

Вршилац дужности директора Геронтолошког центра Ђурђа Додиг Пијетловић казала је да је, у свјетлу пандемије корона вируса, безбједност корисника императив, те да сви они имају стални надзор, његу и исхрану.

– Наши корисници спадају у најосјетљивију категорију те смо у складу с тим све снаге усмјерили на њихову безбједност, односно стриктно пошитавање прописаних мјера заштите од корона вируса. То значи да пријем сваког новог корисника прати негативан тест на КОВИД-19 и четрнаестодневна изолација, која је обавезна и послије сваког одласка на љекарску контролу или напуштања круга Геронтологије – рекла је Додиг Пијетловић додавши да управо изолација највише успорава пријем нових корисника.

Истакла је да се, с обзиром на број корисника, већ јавља потреба за додатним његоватељима, али да је процедура пријема нових радника условљена мјерама заштите од корона вируса.

Када се ради о цијенама смјештаја, Додиг Пијетловићева наводи да се оне, у зависности од потреба корисника и врсте смјештаја, крећу од 700 марака мјесечно.

Поред свих потешкоћа са којима се овај центар суочава, топла атмосфера, те разне активности прилагођене корисницима, чине да се сви станари ове установе осјећају пријатно. Управо је то, како истичу из руководства, и најважнији циљ установе.

Геронтолошки центар изграђен је на мјесту старе болнице, а намијењен је за смјештај избјеглих и расељених особа, те комерцијалних корисника који су распоређени у неку од 17 модерно опремљених апартмана и 17 соба са адекватним просторијама за заједничка дружења, савремено опремљеном кухињом и рестораном, библиотеком, те фризерским салоном.

Геронтолошки центар дио је ЦЕБ 2 пројекта, којим се предвиђа укидање колективних и алтернативних видова смјештаја у БиХ, а у његову изградњу Секретаријат за расељена лица и миграције уложио је 2.690.000 марака од средстава Развојне банке Савјета Европе, док је општина Дервента учествовала са око пет милиона КМ.

Исхрана

Ђурђа Додиг Пијетловић истиче да се у Геронтолошком центру посебна пажња посвећује исхрани корисника.

– Заиста водимо рачуна о овом сегменту. Трудимо се да поштујемо свачије опредјељење и да, без обзира што је у питању колективни начин исхране, настојимо да испоштујемо вјероисповијест сваког од наших корисника, те исхрану у складу с тим – рекла је она.

Посјете

Посјете корисницима Геронтолошког центра, због пандемије крона вируса, су забрањене, али да се, према потреби, корисницима излази у сусрет.

– То је оно што најтеже пада свим станарима центра. Ипак, оно што можемо да учинимо за кориснике јесте да од посјетилаца, који имају жељу да виде неког од корисника, захтијевамо негативан PCR тест не старији од 48 сати, потписану изјаву да нису имали контакте са зараженима, да посјета буде на отвореном и са дистанцом од четири метра – казала је Ђурђа Додик Пијетловић.

Related posts

Васкршња акција и базари
уљепшавају празник суграђанима

Derventski List

У идућа три дана појачане саобраћајне контроле

admin

БАЗЕНИ И УКРИНА СПАС ОД ВРУЋИНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još