Друштво

Гимназија чврст
темељ знања

Сви ученици који желе кроз средњошколско образовање стећи што обухватније знање из читавог спектра области засигурно ће изабрати гимназију, а чврсте темеље знања у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ будући гимназијалци моћи ће да добију кроз општи и друштвено – језички смјер.

Планом уписа у школску 2023/2024. годину предвиђена су два одјељења гимназије, и то општи и нови, друштвено – језички смјер са по 20 ученика. Из ове школе наглашавају да ће свим гимназијалцима, осим редовне наставе, на располагању бити и могућност да откривају и усвајају таленте кроз ваннаставне активности, махом секције, пројекте, предавања, излете, културне манифестације, трибине и такмичења.

Директорица СШЦ „Михајло Пупин“ Гордана Асентић истакла је да гимназија несумњиво отвара могућност индивидуалног развоја.

– Гимназија је од памтивијека била школа за најбоље ученике која отвара врата широкој лепези знања и вјештина. Треба нагласити да је дервентска гимназија, која траје већ 110 година, примјер те праксе. Већина дервентских доктора, инжењера и професора завршили су гимназију, јер управо ова школа даје широко знање у свим областима – рекла је Асентићева напомињући да су свршени гимназијалци подједнако спремни за упис на било који факултет.

– Осим тога, похађање гимназије даје додатне четири године да се преиспитају жеље, анализирају властити афинитети и у сарадњи са родитељима и професорима донесу исправне одлуке – казала је Асентићева додавши да гимназија, осим што је плодно тло за даље образовање, обезбјеђује и могућност за запошљавање.

– Гимназија нипошто није школа само за одличне ученике, нити је то предуслов за упис. Гимназију треба да упишу ученици који желе да науче више. Похађање гимназије је тимски рад, јер у сарадњи са професорима и осталим члановима тима ствара се пријатна атмосфера за развој радних навика пријеко потребних за даље школовање, али и запослење по завршетку средње школе – објаснила је директорица.

Понос школе засигурно је плејада стручњака из разних области, а који су високо образовање на темељима гимназије остварили у Републици Српској, Србији, али и шире.

– Наши ученици остварују најбоље резултате на школским, регионалним, републичким, државним и међународним такмичењима, тако да и упис жељеног факултета долази лако. Овогодишњи смјер друштвено – језичке гимназије, иако је нови у  нашој школи, држи корак са развојем навика и вјештина, позитивног односа према школи, учењу и професионалном развоју. Посебна пажња посвећује се стицању знања из области језика, историје, права, социјологије, књижевности и историје умјетности, тако да је за ђаке који стреме ка звању историчара, филозофа, социолога или психолога, овај смјер прави избор – истакли су из ове школе.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представити и остала занимања која су дио уписне политике у СШЦ „Михајло Пупин“.

Related posts

Трг обасјан празничним
бојама и расположењем

Derventski List

Дејану Сантрачу захвалница
МУП-а за професионалан рад

Derventski List

Обале Укрине и Саве познаје као свој џеп

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još