Друштво

Гледајући у небо одбројавају дане до жетве

Дервентски ратари одбројавају дане до уласка комбајна у њиве и почетка жетве стрних жита, а усјеви пшенице и јечма, како истичу, у добром су стању због чега очекују добре приносе.

Иако је сјетва била драстично скупља него претходних година, Зоран Солдо засијао је око 160 дунума житарица. Највише је површина под пшеницом, и то 80 дунума, док по 40 дунума има под јечмом и зоби.

– Година је за усјеве била солидна, ни превише добра, али ни лоша. Задовољан сам стањем усјева и како тренутно изгледају, а шта још може да се деси, никад се не зна. Ако овако остане, принос би требало да буде добар – рекао је Солдо истакавши да града и невремена који су нанијели штету у јужном дијелу Дервенте није било над његовим њивама и да се нада да ће тако и остати до жетве.

Да у сљедећих 15 дана, када се очекује да ће усјеви потпуно приспјети за жетву, неће бити невремена које би направило штету на усјевима, нада се и Бојан Савић из Трстенаца, чије је парцеле под зоби и пшеницом град ове године заобишло. Савић под пшеницом има 280 дунума земљишта и 140 дунума под зоби, а сав принос намијењен је за продају.

– У овом моменту сам задовољан и парцеле лијепо изгледају, али никад се не зна шта ће бити када комбајн уђе у њиву. Ако буде суша до жетве, то ће сигурно умањити принос и квалитет зрна – каже он додајући да је имао срећу што је дио гнојива купио лани по много нижој цијени него што је морао да издвоји за препарате које је набављао ове године.

Жетвени плодови тренутно су у фази зрења, а када ће приспјети за убирање зависи од временских услова. Ратари очекују да ће то бити за двије до три седмице.

Цијена

Иако ће откупна цијена пшенице бити позната тек са почетком жетве, то питање, осим приноса, највише и брине ратаре.

– За цијену се већ бринем. Мислим да ће то бити проблем, јер већи произвођачи одређују цијену, а све је ове године било скупље – казао је Бојан Савић.

Related posts

УЧЕНИЦИ „ОЖИВЉАВАЛИ“ И ЗБРИЊАВАЛИ ПОВРИЈЕЂЕНЕ

admin

ДАМАМА НА ПОКЛОН МЕЛОДИЈЕ И СТИХОВИ

admin

Католички вјерници
прослављају Божић

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još