ИЗДВОЈЕНОНовости

Градска каса за идућу годину тешка 19,4 милиона КМ

Скупштина града на данашњој сједници усвојила је буџет града за 2022. годину у износу од 19,4 милиона марака што је повећање за 1,5 одсто у односу на овогодишњу тежину градске касе, као и ребаланс овогодишњег буџета, те нову одлуку расподјели 1,7 милиона КМ буџетског суфицита.

Засједање је, осим освајања најважнијих докумената за функционисање града, обиљежило и формирање нове скупштинске већине окупљене око СНСД-а. Подршком предложеним буџетским документима, али и осталим тачкама дневног реда, одборник СПС-а Никола Нединић постао је 15. одборник на страни СНСД, СП, УС, НДП и ХДЗ БиХ.

Сједницу је, осим промјене односа снага, обиљежиo и избор Синише Јефтића на функцију замјеника градоначелника, али и једногласна подршка присутних одборника буџету за идућу годину, ребалансу, као и новој одлуци о расподјели суфицита.

Иако је на предложени буџет за 2022. годину уложено девет амандмана, дио амандмана су предлагачи повукли током засједања, дио је одбијен, док амандман клубова одборника СДС, ПДП, ДНС, СПС и ХС БиХ који се односи на обезбјеђивање стимулативних средстава за подршку повећању наталитета прихваћен, а дјелимично и амандман Клуба одборника ПДП-а који се односи на додатна средства за лијечење и набавку лијекова становништву, са посебним нагласком на категорије које покрива Одсјек за борачко – инвалидску заштиту.  Прихваћен је амандман одборнице СНСД-а Маје Пјерановић о обезбјеђивању средстава за формирање Омладинске банке.

Једногласну подршку одборника добио је приједлог градоначелника Милорада Симића за нову расподјелу 1,7 милиона КМ буџетског суфицита, коју је предложио на самој сједници, а највећи дио средстава, односно 1,3 милиона КМ предвиђено је за изградњу транспортног цјевовода за водоснабдијевање јужног дијела града, а 80.000 марака за израду техничке документације за 22 огранка на главном транспортном цјевоводу. Исти износ, односно 80.000 КМ предложен за изградњу водовода и канализације уз сервисну саобраћајницу у индустријској зони, док ће 65.000 бити усмјерено за иградњу потпорних зидова на гробљу, а 30.000 КМ за изградњу саобраћајнице кроз гробље. Из средстава суфицита, у износу од 24.000 КМ, биће асфалтирано двориште друштвеног дома у Доњој Лупљаници, а 40.000 усмјерено је за замјену столарије на ОШ „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи. Новац је издвојен и за завршетак изградње ограде око мјесног гробља у Црнчи, кров новог објекта ФК „Текстилац“, за фудбалске клубове из Осиње и Појезне, реконструкцију оборинске канализације у Кинеској четврти и прву фазу изградње видео-надзора.

Једногласно је усвојен и ребаланс овогодишњег буџета града, којим је обезбијеђено 65.000 КМ за исплату једнократне помоћи свим радницима Дома здравља, те 150.000 марака за пројектовање и остале процедуре за реконструкцији објекта Основне школе “Никола Тесла”.

Подршку одборника добио је и Пословник о раду Скупштине града са четири амандмана Клуба одборника СНСД-а, којим се прецизније регулишу поједини дијелови овог документа, као и програм рада парламента за идућу годину.

Усвојене су и стопе пореза на непокретности за идућу годину, које остају непромијењене у односу на још увијек актуелне, односно стопа којом се опорезују непокретности на подручју града износиће и даље 0,11 одсто, а непокретности у којима се обавља производна дјелатност 0,05 одсто. Амандман Клуба одборника СДС-а да се стопа од 0,11 одсто смањи на 0,10 одсто није прихваћен.

Одборници су подржали и одлуку којом се утврђује вриједност непокретности по зонама, такође за идућу годину, уз измјену предлагача, да се вриједност за шумско земљиште од седме до десете категорије умањи за 50 одсто, односно са шест на три марке. Амандман клубова одборника СДС, ПДП, ДНС, СПС и ХС БиХ на овај документ, није прихваћен. Зелено свјетло добиле су и одлуке и комуналним таксама, комуналној накнади, те закључак о утврђивању Нацрта урбанистичког плана за урбано подручје града.

Усвојен је и извјештај о извршењу буџета до септембра ове године, Стратегија безбједности саобраћаја од 2021. до 2024. године, Локални акциони план за ре/интеграцију бх. држављана који се враћају по основу Споразума о реадмисији на подручје Дервенте, Информација о стању насиљау породици са приједлогом мјера, те неколико одлука о продаји градског земљишта.

Коментаришући данашње засједање градоначелник Милорад Симић изразио је задовољство заједничким усвајањем значајних докумената.

– Драго ми је што смо усвојили неколико стратешких ствари, а од којих и ребаланс буџета, за шта смо се сви опредијелили и усвојили једногласно, а затим и буџет за наредну годину. На овом засједању смо изабрали и замјеника градоначелника,  а чији је недостатак до сада био хендикеп за наш град – казао је Симић додавши да је исплата једнократне помоћи запосленим у Дому здравља позитивна вијест.

– Моја иницјатива да исплатимо по 500 марака здравственим радницима, тим херојима и хероинама који су дали себе за нас све, је лијепа вијест за Дервенту – казао је Симић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић казао је Да је за добробит Дервенте боље да се сви окрену пројектима.

  • Зар није боље и љепше за Дервенту да смо, како је обећано 2016. године прикључак на ауто-пут, па и средства за Осињски водовод у износу од милион и више марака добили од виших нивоа власти и да се договарамо како их распоредити? Бојим се да се оваквим стањем то неће десити – рекао је Ђурић.

Говорећи о издвајању средстава суфицита за осињски водовод, Ђурић је казао да је досадашња скупштинска већина и раније била за овај пројекат, али под условима да све у вези с њим буде транспарентно.

– Ипак, нисмо наишли на разумијевање локалне заједнице и данас смо, иако смо уложили амандмане као и раније, прихватили приједлог осињског водовода у претходно предложеном облику, али ћемо свакако видјети на који начин ће обећање бити испуњено и како ће радови тећи, те да ли ће пројекат бити завршен за двије или седам година – казао је Ђурић.

Новоизабрани замјеник градоначелника Синиша Јефтић, који је ту функцију обављао и у претходном мандату, послије именовања пред парламентом је положио заклетву, те се захвалио градоначелнику и одборницима на указаном повјерењу истакавши да ће се у свом раду руководити принципима за добробит грађана Дервенте.

Туристичка и

Геронтологија

Након што је вршилац дужности директора Геронтолошког центра Јелена Николић поднијела оставку на ову функцију, одборници су усвојили рјешење о њеном разрјешењу, а градоначелник је на ову функцију, до провођења процедура за избор новог руководиоца установе, предложио Дијану Дероњић, што су одборници и прихватили. Донесена је и одлука о расписивању новог конкурса за директора Туристичке организације.

Градоначелник је на почетку засједања са дневног реда повукао тачке које се односе на извјештаје о раду градоначелника и Градске управе, као и стања гробаља.

Related posts

„Просвјета“ бира најљепше рукописе ћириличног писма

admin

Хрватски блок 12. партија која подржава Симића

admin

Плесни ритмови
окупљају све узрасте

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još