ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Град даривао 58 новорођених беба са по 500 КМ

Новчани износ од 500 марака којим Градска управа дарује сваку новорођену бебу значајна је помоћ кућном буџету родитеља, а посебно радује чињеница да је ова подршка неупитна.

Казале су то махом мајке које су данас са својим бебама рођенима од 31. маја до 7. септембра присуствовале пријему у Центру за културу. Градска управа на овај начин његује традицију даривања новорођених Дервенћана, а град је у протекла три мјесеца постао богатији за 58 беба. Свима њима уручено је по 500 КМ за шта је из буџета града издвојено 29.000 марака.

Сенада Мушић Делић која је на свијет донијела своје треће дијете казала је да је почашћена овим гестом Градске управе.

– Најстарије дијете има четири и по године, млађе три и по и сада имамо бебу. Највећи издаци тренутно су за пелене и храну за бебу. Осјећам се јако почашћено, обрадовала сам се позиву и част ми је да наш град организује нешто овакво за мајке – казала је поносна мајка, а поклоне за прво дијете добила је Сњежана Предојевић.

– Михаела ми је прво дијете и стара је мјесец и по. Навикавамо се још увијек, а ова помоћ нам много значи -казала је Предојевићева.

Јована Симић своју прву бебу родила је 1. јула, а поклон од града намјерава да искористи за куповину потрепштина за бебу.

– Овај поклон нам много значи и искористићемо га за бебине потрепштине – рекла је Симићева.

Да је свако новорођено дијете, осим за породицу, радост и за град, истакао је градоначелник Милорад Симић казавши да се управо због тога са посебном пажњом приступа мајкама и бебама.

– Како то традиција и обичај налаже када је у питању пронаталитетна прича, настављамо да радимо на томе са пуно љубави, што је вријеме и показало. Раније смо за свако треће и наредно новорођено дијете организовали овакве пријеме, а од ове године подржавамо свако новорођено дијете и за те намјене планирано је око 100.000 КМ. Први пријем уприличили смо раније ове године за 52 мајке, а данашњи сусрет организован је у част 58 мајки које су родиле 108 дјеце. Од 31. маја до 7. септембра једна мајка родила је своје десето дијете, двије мајке пето, седам мајки треће, 19 друго и 29 мајки своје прво дијете, што је велика радост свих – рекао је Симић додавши да град за помоћ младима и породицама годишње издваја око 1.250.000 КМ

– Осим око 110.000 КМ за новорођену дјецу, град финансира и вантјелесну оплодњу, за јавну предшколску установу издвајамо годишње 650.000 КМ, а за приватну, 50.000 КМ, а надамо се да ћемо моћи и у наредним годинама тај износ да повећамо и да смањимо терет родитељима. Такође, првачићима смо традиционално уручили поклоне за полазак у школу, а дјеци ратних војних инвалида, дјеца са посебним правима и Ромима смо обезбиједили уџбенике, а за ученике путнике обезбиједили смо 220.000 КМ за превоз. Важно је рећи свакако и да стипендије за младе нису изостале и да су сваког мјесеца редовне – рекао је Симић додавши да је циљ повећање издвајања за све категорије друштва, иако град и сада прати издвајања која обезбјеђује држава.

Од почетка године до 7. септембра Градска управа је евидентирала 110 новорођених беба, којима је из буџета исплаћено укупно 55.000 КМ.

 

Related posts

Центар „Будућност“ обиљежио
Свјетски дан ријетких болести

Derventski List

КУЈУ СЕ ПЛАНОВИ ЗА СПУСТ УКРИНОМ

admin

Даривање крви 17. децембра

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još