ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Град ће помоћи обнову куће породице Пелеш

Дом вишечлане породице Пелеш у Улици Иве Андрића у Дервенти, а чија је горња девастирана у пожару који је избио протекле суботе, посјетио је данас градоначелник Милорад Симић са сарадницима најавивши помоћ.

Несрећа која је прогутала кров куће и починила велику материјалну штету на остатку објекта избила је око један час послијеподне, а како је објаснио домаћин Ахмет Пелеш у тренутку избијања пожара, у горњем дијелу куће је боравило троје дјеце.

– Ја сам стајао испред куће, код улазних врата, и нисам ни видио да се нешто запалило, него је комшија видио и почео да виче да нешто гори на горњем дијелу куће. Ја утрчао, јер су горе била дјеца, троје дјеце и извукао их напоље, а пламен је већ букнуо. Хтио сам да нешто ствари спасим, али нисам могао јер је пламен већ био захватио добар дио етаже – бјаснио је Пелеш додавши да је овој породици тренутно најважније обновити кров како би се кућа заштитила од кише.

– Штета је велика, јуче сам разговарао са мајсторима, и они сматрају да је око 15.000 марака потребно само кров да поправимо. Мени је важно само да се кров направи, да нам не кисне доњи дио куће, јер је сада већ мокро – објаснио је овај Дервенћанин додавши да је кућа дом за девет чланова његове породице.

– У овој кући живи нас девет, на доњем спрату нас четворо, горе син и кћерка и три унука, а имам још два сина и четворо унука који живе поред. Од нас чланова, нико није запослен, не примам никакву социјалну помоћ а ни дјеца, немам никаквих услова да могу то изснесем поправку. Радим за дневницу, као и остали чланови породице, осим једног сина који ради на ауто – праоници – рекао је Пелеш додавши да су бројни пријатељи притекли у помоћ да се рашчисти отпад.

Градоначелник Милорад Симић истакао је да је ријеч о изузетно тешкој ситуацији, нарочито збогб дјеце.

– Ово је изузетно тешка ситуација, у било које вријеме када вам гори кућа или је угрожен дом је јако тешко, а ова породица је пребродила и поплаву. Ово је многољудна породица, којима желим да поручим да неће бити сами у овоме, а пара не може да нема, нити можемо да се оглушимо и будемо равнодушни јер су девет чланова ове породице дјеца. Они су се мало и снашли, привремено бар, али знамо да је то велика туга, за што вјерујем да, ће кад службе процијене, се испоставити као несрећан случај.  Сва подршка и моје велико хвала свим драгим људима, комшијама и пријатељима који су се ангажовали и помажу, а ми ћемо по хитном поступку одредити у којој количини средстава ми можемо помоћи у набавци материјала – казао је Симић казавши да ће ову породицу у наредном периоду посјећивати често, али да проблем не може одједном бити ријешен у цјелости.

– Не можемо унапријед знати како да ријешимо цијели проблем, али сигурно је да можемо пружити руку коректно и ваљано. Након данашње посјете, планирам да дођем у наредном периоду више пута, да пратимо како иде, гдје дјеца иду у школу и гдје спавају и како се људи сналазе, а ово су људи који раде. Наравно, тешко је процијенити када ће радови завршити, али овдје нема пуно чекања. Ми ћемо то ријешавати и већ прекосутра ће неке материјале моћи дићи, када је у питању грађа и цријеп. Ова породица није напуштена, а у крајњој линији ово су ромске породице, које су рањиве категорије што је и разлог више да помогнемо – рекао је Симић.

 

Related posts

Објављен јавни позив за подршку удружењима грађана

admin

Срушио се најстарији храст

Derventski List

СВЕШТЕНИК ДАЛИБОР ЂЕКИЋ НА ЧЕЛУ „ПРОСВЈЕТЕ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još