Друштво

Гране се савиле под шљивом ранком

„Шљивовице“ и пекмеза, према свим приликама, неће недостајати од шљива ранки, које су савиле гране у шљивицима, док се касније сорте не могу похвалити родом.

С обзиром на дуг сушни период који воћкама није погодовао, неколицина воћара истиче да плод шљиве неће ни видјети ове године, док су други истакли да је род ранке отежао гране, али да на касније сорте не рачунају ни за ракију, а ни пекмез за властите потребе.

У воћњаку Бранислава Видовића из Доње Бишње, за разлику од претходних година, род ране шљиве надмашио је очекивања.

– Род на око 20 стабала ране шљиве, који је ове године обимнији него прошле, отићи ће у ракију, и то претежно за потребе домаћинства. Од каснијих сорти не очекујем да ћемо имати шта да оберемо  – објаснио је Видовић.

Ковачевићи из Горње Лупљанице ракију очекују, такође, једино од ранки.

– Засаде шљива имамо за властите потребе, а ове године очекујемо око десетак казана и то ране шљиве. Те сорте су једино и родиле. Вјероватно ћемо имати проблем да покупимо шљиву, јер је све теже пронаћи радну снагу  – рекао је Борислав Ковачевић истакавши да је из годину у годину примијетан слабији род.

У шљивику Видомира Којића из Велике Сочанице, који се простире на десет дунума, шљива нема ни за пекмез.

– Ова година нам је изузетно лоша што се тиче шљиве. Иначе, већину плода користимо за ракију, с тим да један дио иде у пекмез, али ове године нећемо имати чак ни за то – казао је Којић.

Related posts

Дервентски ђаци
посјетили Доњу Градину

Derventski List

ДЕТЛОВЧАНИ УРЕДИЛИ ПРОСТОР ОКО ВОДОВОДА

admin

Почела нова школска година,
пријеми и поклони за првачиће

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još