ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ГРИП И ВИРУСИ ПОХАРАЛИ ШКОЛЕ И ВРТИЋЕ

Амбуланте дервентског Дома здравља биле су претходних дана пуне пацијената са симптомима сличним грипу и другим акутним респираторним инфекцијама, а љекарима се за седам дана јавило више од 300 особа, махом дјеце и омладине.

Према подацима из свих служби Дома здравља,  претходне седмице љекарима се јавило 180 особа са повишеном тјелесном температуром изнад 38 степени и кашљем у трајању од најмање пет дана.

– Од овог броја највише је било дјеце од пет до 14 година, и то њих 64, те пацијената од 15 до 29 година, њих 49. У односу на 109 особа које су се јавиле љекару због симптома сличних грипу, у седмици која је претходила, то је значајан пораст – казала је др Милена Бјеговић Ђујић, специјалиста епидемиологије.

Са симптомима других акутних респираторних инфекција, додаје она, као што су кашаљ, грлобоља, кијавица прошле седмице љекару су се јавила 143 пацијената.

– И у овој групи највећи број је дјеце од пет до 14 година, њих 66, те млађих од пет година, њих 24 – казала је др Бјеговић Ђујић додајући да се такође радило о значајном повећању обољелих у односу на седмицу раније када се са овим симптомима у амбуланте јавило 87 особа.

Да се ради о значајном броју обољелих током грипа било је јасно прошле седмице у дервентским школама у којима је број дјеце у одјељењима био преполовљен, док су групе у вртићу „Трол“ значајно смањене.

Учитељица у Основној школи „Никола Тесла“ Јасмина Радановић каже да је са наставе протеклих дана изостајало по 12-13 ученика.

–  У мом разреду прошле седмице болесно је било девет ученика, а у другим одјељењима и до 13 ђака. Најчешће се радило о повишеној температури, малаксалости, цурењу носа, а било је и случајева стомачног вируса – казала је Радановићева додајући да је ове седмице са наставе изостало четворо ученика који су протеклих дана били здрави.

– Прошле године слична ситуација је била у марту.  Родитељи су максимално испоштовали препоруке љекара и да није било тако стање би било доста горе – казала је Радановићева додавиши да су вируси ушли и у њен дом, па је син имао стомачни вирус, кћерка респираторну инфекцију, а она такође један од облика вируса.

Вируси нису заобишли ни малишане у вртићу, па је број дјеце по групама знатно мањи него иначе.

– Скоро свако дана се понеко дијете разболи. Највећи процента обољеле дјеце је међу новоуписаним групама. Неки родитељи су одлучили да дјецу из предострожности оставе код куће – казала је стручни сарадник за исхрану и превентивну здравствену заштиту у вртићу „Трол“ Јелена Јелисић.

Слична ситуација је и евидентирана и у другим општинама широм Републике Српске, гдје су сезонске инфекције преполовиле одјељења у школама и радне колективе.

Мајка седмогодишњег дјечака Марка Ш. каже да већ неколико дана муку муче са високом температуром.

– Љекар је констатовао да се ради о вирусној инфекцији. Препоручио је мировање, те чајеве, супице, витаминску исхрану, воће. Надам се да ће Марко брзо поново кренути у школу, јер је већ сада у заостатку са градивом за својим другарима – казала је ова суграђанка.

Др Бјеговић Ђујић подсјећа да се ради о инфекцијама које се преносе капљичним путем, те да се ради успјешног лијечења и  спречавања даљег ширења обољења на околину обољелим особама препоручује да током трајања болести остану у својим домовима, смање дневне активности, уносе веће количине течности у виду чајева и воде, по потреби користе лијекове за снижавање температуре и уколико тегобе дуже трају или се погоршавају да се јаве свом породичном љекару.

Превенција

Како би се избјегле инфекције љекари савјетују :

– Стриктна хигијена руку, нарочито прије јела, додиривања уста, носа и хране;

– Учестало провјетравање просторија;

– Избјегавање затворених простора у којима се окупља велики број људи;

– Употреба једнократних папирних марамица за брисање носа и њихово одлагање у корпу за отпатке непосредно након употребе;

– Заштита носа и уста папирним марамицама приликом кијања и кашљања и њихово одлагање у корпу за отпатке одмах послије употребе;

– Вакцинација.

Related posts

У библиотеци вечерас пројекција
филма „Гора преображења“

Derventski List

Нову ловну сезону отворило
саборовање 350 ловаца

Derventski List

Забрањен увоз 1.000 кг сјемена грашка

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još