ИЗДВОЈЕНОНовости

ДАНАС ИЗМЈЕШТАЊЕ 12 КОРИСНИКА „ЗЛАТНОГ ЛУГА“ У ДОБОЈ

Корисници дервентског Дома за стара лица „Златни Луг“ код којих је потврђен вирус корона, њих 12, данас би требало да буду смјештени у Ђачки дом у Добоју, гдје ће имати сву неопходну здравствену заштиту и његу.

Рекао је то за „Глас Српске“ директор дервентског Дома здравља Мирко Шаран након јучерашњег састанка са министром здравља и социјалне заштите РС Аленом Шеранићем, директором добојске Болнице „Свети апостол Лука“ Младеном Гајићем, градоначелником Добоја Борисом Јеринићем те представницима Института за јавно здравство.

Шаран је појаснио да је вирус корона у „Златном Лугу” откривен превентивним надзором домова за стара лица, који је спроведен у Српској.

– Превентивним тестирањем вирус је потврђен код троје запослених у тој установи. Тако нешто се могло и очекивати, јер запослени се крећу и изван установе, а кад имате групу људи ризичних година на једном мјесту, онда је то ризик на квадрат. Било је и логично да се та превентивна тестирања обаве – рекао је Шаран.

Додао је да је потом настављено узимање брисева те да је у првом кругу „КОВИД-19“ потврђен код још једног радника и 13 корисника који су смјештени у добојску болницу.

– Други круг тестирања открио је вирус код још двоје запослених и 12 корисника. Договорено је да их смјестимо у Ђачки дом, гдје ће имати адекватне услове – рекао је Шаран и додао да иако је ријеч о корисницима старијег животног доба сви се добро осјећају и нису имали симптоме вируса корона.

Шаран каже да то што корисници немају симптоме охрабрује и улива наду да ће коначан исход за све њих бити добар.

– Надамо се да ће стати на овоме и да неће бити више заражених у тој установи. За неколико дана поновићемо тестирање и свих оних који су били негативни – додао је Шаран, нагласивши да се Дервента доста добро држи иако пандемија траје већ два мјесеца те да се у тој општини јавља тек понеки случај заразе. Нагласио је и да нико од запослених у Дому здравља није позитиван на „КОВИД-19”.

Директор добојске Болнице „Свети апостол Лука” Младен Гајић потврдио је за „Глас Српске” да се и 13 штићеника „Златног Луга” који су хоспитализовани у тој здравственој установи лијече према утврђеним протоколима.

– Пет пацијената има нешто тежу клиничку слику, али нико није животно угрожен. Све ово је одједном велики притисак на нашу болницу, али смо тако нешто и очекивали и спремно дочекали и сигурно ћемо издржати – рекао је Гајић.

Додао је да болница има довољно заштитне опреме те да осим лијечења заражених вирусом корона запослени имају пуне руке посла те свакодневно имају два до три пацијента са инфарктом које морају збрињавати.

У управи Дома за старија лица „Златни Луг”, у којем је смјештено око 80 корисника, јуче нису жељели да дају изјаве, уз образложење да чекају детаљне информације од надлежних те да им је здравље њихових корисника у овом тренутку приоритет.

Заштитна опрема

Мирко Шаран каже да је на састанку у Добоју још једном поновљено да и даље буду максимално фокусирани и воде рачуна о заштитној опреми.

– Како на ношењу заштитне опреме у здравственим установама тако и на личној заштити становништва мора се инсистирати и даље, јер у овој борби заштитна опрема је светиња – нагласио је Шаран.

http://www.glassrpske.com

Related posts

Велика Сочаница памти
својих 55 страдалника

Derventski List

ДОБРОДОШЛИЦА ПРЕДШКОЛЦИМА У ВРТИЋУ „ТРОЛ“

admin

НОВОГОДИШЊА ПРИРЕДБА У „БАМБИЈУ“ УГРИЈАЛА СРЦА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još