Eкономија

ДВА МИЛИОНА МАРАКА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ВОЋА И ПОВРЋА

Пољопривредна задруга „Агрпосавина фарм“ из Дервенте потписала је са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске уговор о заједничком финансирању пословног плана „Унапређење производње воћа и поврћа на подручју Дервенте и сусједних општина“, према процедурама ИФАД пројекта.

Пословни план, чија се вриједност процјењује на два милиона марака, обухвата период од 2020. до 2024. године и требао би да обухвати око 320 произвођача воћа и поврћа из Дервенте и регије. Они ће у једној од планираних година бити подстакнути субвенционисањем старт пакета од стране пројекта и локалних заједница.

– Планирана је дистрибуција старт пакета за производњу краставца корнишона и паприке на отвореном простору минималне површине од 0,5 дунума и бијелог лука минималне површине од једног дунума, парадајза, паприке и краставца салатара у затвореном простору – пластеницима површине од 100 квадрата, шљиве површине од једног и два дунума, те набавке пластеника са опремом и системом за наводњавање површине од 100 квадрата – казали су у „Агропосавини“.

Задруга ће, осим дистрибуције старт пакета, у континуитету омогућавати откуп и пласман производа и савјетовање произвођача путем обука и пружања стручн е-савјетодавне подршке у току производње.

Пласман краставца корнишона и паприка меринос реализоваће се на иностраном тржиште у оквиру међузадружне сарадње са Земљорадничком задругом „Грачанка“ из Грачанице, а остали производи пласираће се на локално тржиште.

– Осим продаје свјежих производа, задруга планира да од треће године реализације пројекта један дио производа усмјери у властиту прераду стварањем конкурентних производа са додатном вриједношћу кроз успостављање линије слатког и киселог програма воћа и поврћа, линије за сушење и паковање производа, како производа од воћа и поврћа, тако и других производа – објашњавају у „Агропосавини“.

Дугорочни циљ задруге је повећање броја задругара и кооперантске мреже, а тиме и производње и њеног јачања на тржишту.

http://www.derventa.ba

Related posts

ДЕРВЕНТИ ПОНУЂЕНО СНАБДИЈЕВАЊЕ ПРИРОДНИМ ГАСОМ

admin

Представљени планови „Амике“

admin

НОВИ КАПАЦИТЕТИ КРУНА НА 25 ГОДИНА РАДА „ФРУКТА ТРЕЈДА“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još