ИЗДВОЈЕНОНовости

ДЕЛЕГАЦИЈА ДЕРВЕНТЕ ПРИСУСТВОВАЛА СВЕЧАНОСТИ У ВЕЛИКОЈ КЛАДУШИ

Делегација општине Дервента, предвођена начелником Милорадом Симићем, присуствовала је у суботу свечаној сједници Општинског вијећа Велике Кладуше поводом Дана општине Велика Кладуша.

Свечаности је присуствовало око 50 начелника и градоначелника из читаве БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније и Сјеверне Македоније, а гостима је представљен пројекат дугорочног развоја пољопривреде производње путем ЕУ фондова, односно пројекат плантажне садње кестена.

– Иницијативу за имплементацију овог пројекта покренуо је начелник Велике Кладуше  Фикрет Абдић који је истакао да је спреман с овим пројектом покренути нови производни циклус који ће донијети добробит не само општини коју води, него и свим  општинама и градовима који су исказали спремност да се укључе у пројекат, међу којима је и Дервента – саопштено је из Општинске управе Дервента.

Овом приликом присутним начелницима и градоначелницима уручен је Меморандум о сарадњи градова и општина за плантажни узгој питомог кестена и преради плодова.

Презентовани пројекат је усмјерен и на развој савремене расадничке производње у складу са закључцима посљедњих научних европских конгреса о питомом кестену, на којима је истакнуто да Европа треба реализовати властиту плантажну производњу питомог кестена на минимално 20.000 хектара. Овај пројекат представља заокружен технолошки процес, од производње садног материјала, властитих технолошких рјешења плантажне производње, до прераде плодова кестена у врло широк асортиман производа на бази кестена.

У наредном периоду планирано је одржавање низа састанака и договора учесника пројекта у циљу почетка његове реализације, а први корак биће набавка квалитетног садног материјала.

Свечана сједница поводом Дана општине Велика Кладуша

Related posts

ДОДИК: ДЕРВЕНТА ЋЕ ДОБИТИ СТАТУС ГРАДA

admin

ПОЧИЊЕ ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА

admin

БИЦИКЛИСТИЧКИ КАРАВАН ИЗ ДЕРВЕНТЕ КРЕНУО КА ФИНИШУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još