ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервента позитивном климом држи темпо развоја

Задовољство је видјети позитивну пословну климу коју су у Дервенти препознали бројни страни инвеститори, а институције РС спремне су да помогну граду у реконструкцији Основне школе „Никола Тесла“ и проширењу обданишта „Трол“.

Истакла је то предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић која је данас са премијером Радованом Вишковићем боравила у Дервенти, приликом чега је одржан састанак са градским руководством на челу са градоначелником Милорадом Симићем и његовим сарадницима. Званичници су обишли и дервентске фирме „Амика“ и „Дигитал електроник“.

Предсједница РС је истакла да су, осим привреде, теме са руководством Дервенте биле и питање Основне школе „Никола Тесла“ и проширење вртића „Трол“.

– Ово је једна успјешна радна посјета и разговор са градоначелником и његовим сарадницима, а потом и обилазак привредних субјеката, фабрика које су важне за стварни, реални живот који се одвија у Дервенти. Задовољство је, наравно, што смо имали прилику да се упознамо са неким плановима за развој, али и оним што су потребе на које ћемо свакако реаговати – рекла је предсједница.

Она је казала да локална власт интензивно, у сарадњи са републичким властима, планира да ријеши питање школе која је оштећена у земљотресу.

– Сматрамо да ће то бити пројекат од изузетног значаја за 850 ученика који похађају ту школу и наставни кадар и то је питање које ћемо заједно рјешавати. Још једна од потреба која је такође изложена јесте и изналажење додатног простора за вртић и то ћемо, као кабинет предсједника републике, интервенисати – казала је Цвијановићева додавши да у Дервенти влада позитивна привредна клима која је препозната од стране страних инвеститора.

– Оно што чини Дервенту посебно значајном јесте њена укупна извозна могућност, то јест способност коју има управо због тако великог броја привредних субјеката. Наравно, захвалност свим људима који су пребродили ово тешко вријеме у протеклих годину колико је трајала политичка криза или нестабилност. Сада улазимо поново са врло амбициозним плановима у једну фазу нове шолитичке стабилности у Дервенти и желим да дам подршку свим људима који раде у локалној управи на напорима које они улажу да се креирају пројекти, да се делегирају према Влади и заједно са Владом и републичким институцијама реализујемо то на добробит грађана Дервенте – истакла је предсједница додавши да је разговарано и о томе како Дервенту учинити отворенијом и приступачнијом у путној комуникацији када је у питању аутопут.

Премијер Радован Вишковић истакао је задовољство што је привреда, којој је Влада у вријеме пандемије пружила помоћ, поново стала на ноге и наставила да ради у пуном капацитету.

– Није све црно, како се жели представити у Српској, него напротив, само треба доћи, обићи и погледати да имају примјери који могу бити за понос много јачим економијама. Оно што мене као предсједника Владе РС посебно радује, у вези фирме“Амика“ италијанског власника, јесте чињеница да је наша интервенција из априла 2020. године неким дијелом спасила ову компанију и у моменту када је био блокиран проток роба и путника према матици Италији, гдје је сједиште ове комапније. Када је ова фирма била у тим проблемима, тада је Влада плаћала плате и доприносе и то је на неки начин омогућило да они наставе да раде у пуном капацитету – рекао је он додавши да фирма данас има расписан јавни позив за нову радну снагу коју црпе из пет или шест локалних заједница које гравитирају Дервенти.

Градоначелник Милорад Симић истакао је да је  остварена привредна слику у прошлој години за понос.

– Данас је велико задовољство да ми Дервенћани имамо прилику угостити предсједницу Цвијановић и премијера Вишковића разговарати о дешавањима у Дервенти. С обзиром да је скоро био крај године, па су сведени неки рачуни, важно је истаћи да је Дервента извезла 333 милиона КМ робе, што је нешто више од 12.000 КМ по глави становника, а по мени је то нешто завидно. Око шест одсто мање увоза смо остварили и то је добро. У Дервенти је запослено 6.816 радника, на Заводу за запошљавање имамо 506 људи који очекују посао, али радну снагу црпимо и из окружења. У Дервенти ради 191 привредно друштво, а привредних субјеката имамо више од 700, што је опет засигурно нешто за похвалити. И што је важно, мислим да смо понајјача конентрација страног капитала. Овдје послују 33 фирме што аустријске, њемачке, кинеске, италијанске и другр. Додуше, мали хендикеп нам је просјечна плата, која није висока као у неким срединама гдје је више администрације, али наша администрација броји 84 радника и немамо републичких институција, тако да је овдје радна снага што значи нижи просјек плата – рекао је Симић коментаришући и да су рад и залагање Дервенту довели у ред развијенијих локалних заједница и обезбиједили статус града.

– Треба радити, радовати се резултатима и ми смо тако радили. Ми смо општина која је у посљедњих 11 година из реда изразито неразвијених ушла у ред јако добро развијене. Запосленост нам је виша за око седам процената од просјечне у РС и то нам нико није дао, али нас је Влада РС разумјела – казао је Симић.

Предсједник управног одбора „Амике“ Соња Маркелић истакла је добру сарадњу ове фирме са властима на локалном и републичком нивоу.

– Наш тренутни капацитет јесте бризгана обућа од 35.000 до 40.000 пари дневно, кожне обуће 5.000 до 6.000 пари, а наравно планирамо проширење, за ову годину у плану је увоз три нове машине за бризгање, једна је већ стигла у јануару, тако да ће бити потребе за новом радном снагом и за новим простором, а планирамо такође и улагање у аутоматизацију кожног програма, у производњи, који је доста комплекснији зато што има доста операција које се ручно изводе. Иза нас је година пандемије коју смо успешно пребродили и успели смо сачувати једнак ниво радника и успели смо стићи наш промет из 2019. године који доста висок, а све то не бисмо успели без помоћи власти и подстицаја које смо добијали и за запошљавање нових радника у пандемији и за повећање плате у тој години тако да смо заиста задовољни досадашњом сарадњом са властима – казала је Маркелићева додавши да је 99 одсто производње намијењено иностраном тржишту.

Власник компаније „Дигитал електроник“ Рихард Ауер казао је да поред добре сарадње са локалном влашћу, ова фирма доста пажње усмјерава на сарадњу са школама и младим.

– Тренутно имамо око 180 радника, до прије двије године је функционисало да, када имамо више посла, можемо наћи додатну радну снагу, што је постало изузетно тешко у посљедње вријеме. Свакако, планирамо даљи развој и имамо довољно капацитета, располажемо простором од 20.000 квадрата, тако да постоје услови и жеља. Са локалном заједницом имамо изузетно добру сарадњу, а сарађујемо и са школом што се тиче практичне наставе ученика и сматрамо да у томе лежи будућност БиХ – објаснио је Ауер који је и почасни грађанин Дервенте.

Састанцима и обиласку фирми присуствовао је и шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић.

 

Related posts

Дио града без воде, екипе „Комуналца“ отклањају квар

admin

ELISA ТЕСТ НА КОВИД-19 ДОСТУПАН У ДОМУ ЗДРАВЉА

admin

ЖРТВЕ ЧАРДАКА ЗАУВИЈЕК ЧУВАТИ ОД ЗАБОРАВА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još