ИЗДВОЈЕНОНовости

ДЕРВЕНТА ПОСТАЈЕ ГРАД

Потпредсједница Владе Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас, током разматрања Нацрта закона о граду Дервента у Народној скупштини РС, да ће Дервента и још многе општине у Српској добити статус града.

– Дервента има добар географски положај јер се налази на граници ЕУ и прекогранична сарадња може много да допринесе развоју града – рекла је Голићева током скупштинске расправе о Нацрту закона о граду Дервента.

Шеф посланичког клуба СНСД-а Игор Жунић рекао је да је, осим броја становника, за стицање статуса града важна историја, градски дух, начин на који људи живе, колико раде и каква је перспектива тог простора.

Он каже да су многе политичке одлуке и ратна страдања утицали на број становника у Дервенти, који није 50.000.

Жунић је подсјетио на састав Врбаске области из времена Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца по којем је Дервента имала 71.000 становника, Бањалука 77.000, док су остали срезови имали далеко мање становника.

– Од тог периода до 1992. године и наших ратних страдања Дервента је увијек имала више од 50.000 становника, а на попису становништва из 1991. године око 57.000 – рекао је Жунић.

Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић рекао је да подржава да Дервента добије статус града, али сматра да је потребно мијењати Закон о локалној самоуправи како би се „дефинисали јединствени критеријуми без политичког утицаја о томе да ли нека локална заједница може или не може да има статус града“.

Станић каже се залаже за равномјеран развој свих дијелова Републике Српске, што, како наводи, сад није случај.

Он је рекао је да је Дервента преживјела ратну голготу због чега је велики дио ове општине био опустошен.

Посланик ПДП-а Гордана Видовић рекла је да ће ПДП подржати Нацрт овог закона, али сматра да треба модификовати критеријуме о степену развијености јединица локалне самоуправе у Републици Српској.

(РТРС)

https://www.facebook.com/1951435705159871/posts/2395434507426653/

Related posts

Зимска опрема скупља за десет одсто

admin

У понуди роботика, фризери, нови
смјер гимназије и електроенергетика

Derventski List

МАЛИШАНИ ИСПРЕД СВОЈЕ ЗГРАДЕ СУГРАЂАНИМА НУДЕ ОСВЈЕЖЕЊЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još