EкономијаИЗДВОЈЕНО

ДЕРВЕНТА ПРИМАМЉИВА ЗА ПОЉСКИ КАПИТАЛ

Привредник пољског округа Воломин Богдан Домагала боравио је протеклог петка у Дервенти и том приликом се састао са начелником општине Милорадом Симићем и његовим сарадницима.

Састанку је присуствовао и министар рударства и енергетике Републике Српске Петар Ђокић, а разговарано је о видовима сарадње у области привреде у Дервенти и Српској. Најзаслужнији за посјету Домагале Дервенти и Републици Српској је Дервенћанин са пољском адресом Петар Кузмановић. Овај предузетник из Мишинаца већ годинама ради у Пољској,  гдје успјешно послује.

Домагала је први пут боравио у Дервенти у децембру 2016. године са делегацијом Воломинског округа и тада је изразио наду да ће посјета бити почетак сарадње овог округа и општине у области културе, туризма, спорта са акцентом на привредну сарадњу наглашавајући да су посебно заинтересовни за улагање у општину Дервента.

– Пољски привредници траже нова мјеста  за сарадњу. Имамо капитал за улагања и напредну технологију и тражимо оваква мјеста за успостављање сарадње – рекао је Домагала приликом прве посјете Дервенти.

Сарадња је успостављена посјетом делегације општине Дервента Пољској, у марту 2017. године, када је Симић са начелницом Воломина Елжбиет Радван потписао Писмо намјере о партнерској сарадњи двије општине, чему су присуствовали и тадашњи амбасадор БиХ у Пољској Душко Ковачевић и тадашњи предсједник Привредне коморе РС  Горан Рачић.

Начелник Симић је са својим сарадницима посјетио Домагалину фабрику „Дјхем хемикал“, која производи гуме и извози их широм свијета. Делегација је том приликом посјетила и предузећа „Таго“, које се бави производњом кондиторских производа и „Провитус“ које се бави прерадом воћа, поврћа и гљива, те једну од највећих европских пекара „Sviss Bakery“ у граду Дабровка.

Сарадња је настављена одласком делегације наше општине у град Нови Сончи, када су Дервенћани имали прилику да се упознају са практичним искуствима о иновативном систему прочишћавања отпадних вода.

Related posts

ПРОСЛАВЉЕН ДАН ОПШТИНЕ И УРУЧЕНА ОПШТИНСКА ПРИЗНАЊА

admin

Август топлији од просјека

admin

Наредба о радном времену
за предстојеће празнике

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još