ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Дервента – примјер добре праксе бриге о дјеци са интелектуалним сметњама (ВИДЕО)

У сусрет хуманитарној акцији „С љубављу храбрим срцима“, екипа Радио – телевизије Републике Српске посјетила је Дервенту и увјерила се колико превоз дјеце с интелектуалним потешкоћама значи корисницима и како проводе вријеме у дневном центру.

Око 25 корисника свакодневно долази у дневни центар у просторијама Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ у Дервенти.

Дан испуне разним активностима, а да их то усрећује показују осмијеси на њиховим лицима. Овдје свако за себе нађе понеку занимацију. Kорисно и лијепо испуне свој дан захваљујући прије свега организованом превозу од куће до центра.

На располагању имају једно возило које на четири различите релације на подручју Дервенте пређе дневно више од 320 километара. Meђутим, нису увијек имали возило за превоз и умјесто да се друже са вршњацима остајали су код куће.

Дервента је примјер добре праксе бриге о дјеци са интелектуалним сметњама. Међутим, њима је потребно још једно возило.

У многим локалним заједницама корисници не могу редовно да посјећују дневне центре и удружења јер немају ниједно возило за те намјене.

Због тога је хуманитарна акција „С љубављу храбрим срцима“, коју је подржала предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, ове године фокусирана на набавку возила за потребе 33 корисничка удружења из 29 градова.

Ако општина или град има обезбијеђено дневно збрињавање за дјецу са интелектуалним сметњама оно мора бити доступно свима, па тако и дјеци која живе удаљена десетине километара од центра.

То је основна идеја овогодишње хуманитарне акције „С љубављу, храбрим срцима“. Придружите јој се и ви и позовите 1411. Мала подршка за велике осмијехе наших малишана.

(РТРС)

Related posts

У Хрватску и даље уз ковид потврду или негативан тест

admin

Без дочека православне Нове године у Дервенти

admin

САСТАНАК О ПРЕВЕНЦИЈИ НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još