ИЗДВОЈЕНОНовости

ДЕРВЕНТА СТАБИЛНА И УСПЈЕШНА ОПШТИНА (ФОТО)

Од ратом порушеног града, Дервента се попут феникса издигла из пепела те напредовала крупним корацима у стабилну и успјешну општину која наставља да се развија у свим сегментима друштва.

Поручено је то током прославе Дана општине и крсне славе Саборног храма Успења Пресвете Богородице, Велике Госпојине. Празник наше општине био је прилика да се погледа уназад и сабере све што је обиљежило период између двије Госпојине, утаначе планови за предстојећи период, али и да се ода признање заслужним колективима и појединцима.

Тим поводом одржана је свечана сједница Скупштине општине, на којој су додјељена највиша општинска признања, а сједници је присуствовала и предсједница РС Жељка Цвијановић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, посланик СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић, посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Средоје Новић, градоначелник италијанског града Пинероло Лука Салваи, те начелници општина Прњавор Дарко Томаш и Брод Илија Јовичић и други представници републичких институција и околних општина.

Свечана сједница Скупштине општине уприличена је у великој сали Центра за културу, а свечаност је започела химном „Моја Република“ у извођењу бијељинског хора „Србадија“.

Предсједница РС Жељка Цвијановић казала је да Дервента има чиме да се поноси и традицију коју ваља поштовати, те да корача крупним корацима напријед.

– Задовољство је што сам данас овдје и да подијелим задовољства због развоја и шанси које су овдје у Дервенти искоришћене. Ово је данас организована и успјешна локална заједница која је много тога уложила да би се овдје направио добар пословни амбијент. Дервента граби крупним корацима напријед и достигла је висок развојни ниво – рекла је Цвијановићева додавши да је са представницима општине сјајна, што је резултирало бројним пројектима које су заједнички реализовани.

– У протеклим годинама републичка власт је овдје уложила близу 60 милиона марака, а само у прошлој години издвојили смо милион за пројекте које су били најважнији за ову локалну заједницу – рекла је Цвијановићева истакавши да подржава иницијативу локалне заједнице да добије статус града.

Начелник општине Милорад Симић истакао је да је Дервента задржала тренд развоја, а у том правцу ће и даље наставити.

– Дервента може да се поноси оним што је постигла, а знамо да смо се издигли као феникс из пепела након протеклог рата. Данас смо засигурно, с поносом то истичем, према много параметара у врху РС. Данас ми је драго рећи да сам начелник општине, јер се много тога лијепог десило, а и то је само старт од којег крећемо даље. Резултати говоре своје, а тешко ко може да нас достигне када кажем да смо добили позитивна ревизорска мишљења, да имамо мало кредитно задужење, да много улажемо у капиталне пројекте и то у континуитету, да смо створили позитивно окружење за привреднике и привлачимо стране инвеститоре – рекао је између осталог Симић.

Значајан напредак и промјене примијетио је и градоначелник братског града Пинероло Лука Салвио, који је са делегацијом хуманитарне групе „Аркобалено“ присуствовао свечаности.

– Овдје сам први пут био прије седам година, а сада кад сам дошао затекао сам много љепши и уређенији град. Честитам на развоју лидерима који су водили град – рекао је Салвио.

Предсједник Скупштине општине Маријан Кљајић честитао је свим Дервенћанима Дан општине, а са начелником општине и у присуству великог броја званица, уручио је признања овогодишњим добитницима највиших признања. Великогоспојинску повељу са златним грбом општине преузела је директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић, Повељу почасног грађанина први страни инвеститор на подручју Дервенте  Рихард Ауер, а општинску Захвалницу професор српског језика у пензији Јован Бабић.

– Почаствовани смо што је ове године највише општинско признање дошло на адресу Стручне и техничке школе јер то значи да је рад и труд установе препознала шира друштвена заједница, а ми годинама радимо на унапређењу образовног процеса у смислу увођења нових технологија и школовања кадрова потребних тржишту рада. Ми ћемо и даље радити на унапређењу наставног процеса – казала је Јовићева.

Захвалност није крио ни Ауер, који је истакао да је први пут дошао у Дервенту 2004. године на наговор пријатеља Бојка Гатарића, али да се није покајао.

– Ово је велика част за мене и наше предузеће „Дигитал електроник“, а одавно се испоставило да је долазак у Дервенту био прави потез. Ако се будемо ширили у будућности, то ће сигурно бити овдје – рекао је Ауер.

Након дугогодишњег преданог професорског рада професор Бабић добио је Захвалницу, што је, како је рекао, велика част.

– Почашћен сам овим признањем које ми је моја Дервента додијелила и то је на неки начин круна мог вишегодишњег васпитно-образовног и педагошког рада, као и залагања за унапређење језичке и књижевне културе у нашем језику – рекао је Бабић.

Након свечане сједнице, обављен је и славски обред у присуству представника јавног, политичког, привредног, друштвеног и вјерског живота.

 

Related posts

УГАШЕНО СИЈЕНО У ПЛАМЕНУ

admin

Најмлађи Дервенћани
најљепши украс града

Derventski List

ДЕРВЕНТА ПРИМАМЉИВА ЗА ПОЉСКИ КАПИТАЛ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još