ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервента стасала у град за примјер

Низом свечаности данас је прослављен Дан града Дервента, те Велика Госпојина крсна слава Саборног храма Успења Пресвете Богородице, празници који се један за други везују богатом традицијом дугом 171 годину.

Свечаности су започеле светом литургијом у Саборном храму, те литијом око храма, након чега је служен парастос борцима који су у Одбрамбено – отаџбинском рату за слободу народа положили своје животe. На централни споменик погинулим борцима вијенце и цвијеће положили су градски званичници, те представници бројних организација и политичких партија.

Услиједила је свечана сједница Скупштине града на којој су резимирана пистигнућа измедју двије Велике Госпојине, те додијељена највиша признања града за 2022. годину.

Градоначелник Милорад Симић истакао је важност данашњег празника, те напретке које је Дервента постигла у протеклом периоду.

– Дервента засигурно има разлога да се похвали, јер смо од једне јако разрушене локалне заједнице дошли у статус добро развијене општине, а потом заслужили статус града. Ми у континуитету радимо. Ни једна година није прошла да нисмо урадили неку надградњу наше својеврсне слике, коју ми, различитих потенцијала сликамо. Из године у годину сам борац да та слика буде све љепша, да тај колорит личи на добро и веома ми је драго да људи који повремено дођу у Дервенту, било у посјету или живе у иностранству, истакну да се град мијења на боље – рекао је Симић казавши да се развој Дервенте темељи на успјешној привреди и успјешном водјењу града.

– Ми смо једно мало привредно чудо у РС, гдје послује више од 860 привредних субјеката, гдје дјелује највећа концентрација страног капитала и то преко 33 фирме. У Дервенти се извоз биљежи у висини од 13.000 марака по глави становника, што је за прошлу годину достигло 333 милиона КМ. Такође, треба истаћи да имамо малу администрацију и да смо засигурно једина локална заједница којој је Главна служба за ревизију јавног сектора РС дала три узастопна позитивна ревизорска извјештаја. То је засигурно стигло као резултат квалитетног и одговорног рада – рекао је Симић честитавши Дам града и крсну славу Саборног храма.

О раду Скупштине града присутне је упознао предсједник парламента Мирко Земуновић истакавши да је ово законодавно тијело у протеклој години успјешно извршило све задатке који су се пред њим нашли.

Предаједник парламента, заједно са градоначелником уручио је највише признање града, Великогоспојинску повељу са златним грбом града за 2022. години Народној библиотеци „Бранко Радичевић“. Повеља је овој установи уручена због континуираног и изузетног доприноса развоју града у области културе, умјетности и народног стваралаштва.

– Ово признање носи велики значај за мене и институцију, а такође и културу нашег града. Ми смо се кроз наш рад у протеклих неколико година трудили да подигнемо културну свијест нашег града и драго нам је што је то препознато и што смо предложени за овако велико признање. Ово је један риједак примјер, за који сам ја чула, да нека установа културе прими овакво признање, што иде и на част онима који су то препознали и предложили. Мислим да ће ово признање значајно утицати на културу, не само у Дервенти него у цијелој РС – рекла је директорица Народне библиотеке Мирјана Плиснић.

Због вишегодишњег континуираног рада и доприноса на одржавању чистоће града, градска Захвалница уручена је Небојши Гибаници, раднику „Комуналца“, а који у својој радној и животној средини ужива углед узорног радника и честитог човјека.

– Ово признање ме изненадило, нисам могао повјеровати да ћу то икад добити и много ми значи. Надам се да ћу остати исти какав сам био или чак бољи због овог признања. Желим да се од срца захвалим Дервенћанима који су ме предложили за ово признање – рекао је Гибаница.

Свечаној сједници присуствовао је и министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић који је уз честитке поводом празника, Дервенћане обрадовао и најавом нових пројеката у нашем граду.

– Сљедеће године требало би да започне коначно рјешавање пројекта изградње петље за ауто – пут Бањалука – Добој код Осиње, а за који је узрађено идејно рјешење које ће наредних дана бити представљено вашим званичницима и званичницима општине Станари. Планирали смо да урадимо двије нове петље на ауто-пут Бањалука – Добој, од којих су на петљи у Маховљанима радови почели ових дана, а она ће омогућити бољи и безбједнији приступ аеродрому, а друга петља треба да уђе у план за сљедећу годину. Сигуран сам да ћемо сви заједно окупљени око истих идеја и вриједности радити и друге објекте у овој и сљедећој години са циљем развоја бољих услова за развој привреде и угоднији живот на нашим просторима – рекао је Ћорић.

Присутне је поздравио и делегат у Дому народног Парламента БиХ и почасни грађанин Дервенте Средоје Новић, а свечаном засједњу присуствовао је и шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић, вршилац дужности директора „Шума РС“ Славен Гојковић, те представници републичких органа са сједиштем у Дервенти, представници Оружаних снага БиХ, славеначко ЛОТ-а ЕУФОР-а, Полицијске станице, групе „Аркобалено“, те представници јавног и вјерског живота Дервенте.

Званичници Српске, који нису могли да присуствују свечаностима у Дервенти, као што су Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додика, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, предсједник Владе РС Радован Вишковић, епископ зворничко – тузлански Фотије, те други званичници, упутили су честитке поводом Дана града и крсне славе Саборног храма.

Послије свечане сједнице Скупштине града у Центру за културу уприличен је славски обред, те пријем за званице. Програм свечаности употпунио је наступ хора „Србадија“ из Бијељине.

Related posts

Круна преданог рада
и иновативних идеја

Derventski List

СРЕДЊОШКОЛЦИ ПРИКУПИЛИ 226 ПРАЗНИЧНИХ ПАКЕТА

admin

„ЕКИПА“ И „ГОСПОДАРИЦА ЗЛА“ ИДУЋЕ СРИЈЕДЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još